Dôvera sa vlani dostala do straty

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa v minulom roku dostala do straty takmer 26,9 mil. eur. Jej tržby narástli o 5 % na približne 1,6 mld. eur. Ekonomicky aktívni poistenci, ktorí v poistnom kmeni zdravotnej poisťovne tvoria necelých 41 %, odviedli vyše 76 % celkovej sumy poistného v hrubej výške. Naopak, ekonomicky neaktívni poistenci, za ktorých platí poistné štát, dosiahli takmer 60 % podiel na poistnom kmeni. Platba štátu však predstavovala len necelých 24 % poistného v hrubej výške. Vyplýva to z informácií uverejnených na internetovej stránke www.finstat.sk.

V roku 2020 odviedla Dôvera štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni v rámci prerozdeľovacieho mechanizmu viac ako 158 mil. eur. Vlani zároveň odviedla na základe zákona preddavky na príspevky na činnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v sume 5,5 mil. eur, na činnosť operačných stredísk tiesňového volania Ministerstva zdravotníctva SR v sume 4,3 mil. eur. Na správu Národného zdravotníckeho informačného systému išlo 5 mil. eur.

Náklady na zdravotnú starostlivosť poistencov predstavovali v roku 2020 takmer 1,3 mld. eur. Z pohľadu štruktúry nákladov na zdravotnú starostlivosť predstavovali najvyšší podiel hospitalizácie v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Druhou najvýznamnejšou položkou boli náklady spojené so špecializovanou ambulantnou starostlivosťou a tretiu najvýznamnejšiu položku tvorili náklady na lieky.

Záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti dosiahli k 31. decembru 2020 skoro 35 mil. eur. Dôvera mala po celý čas svojej činnosti zabezpečenú platobnú schopnosť.

Za rok 2019 vykázala Dôvera zisk 14,46 mil. eur. Jej tržby vtedy boli vo výške 1,516 mld. eur.

- Reklama -