Mikulec: Systém sociálneho zabezpečenia policajtov a hasičov sa meniť nebude

0
minister vnútra SR Roman Mikulec (Foto: SITA/Kancelária Národnej rady SR)

Ministerstvo vnútra ubezpečuje všetkých policajtov, hasičov či horských záchranárov, že osobitný systém výsluhového zabezpečenia, vrátane nárokov na vyplatenie odchodného či iných benefitov, ostáva zachovaný. Ako rezort informoval v tlačovej správe, týmto reaguje na medializované informácie v súvislosti s návrhom novely zákona o štátnom rozpočte. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) totiž v utorok 18. mája uviedol, že nevôľa koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) navýšiť výdavky v štátnom rozpočte o 3,5 miliardy eur bude mimo iného znamenať, že policajti prídu o 30 miliónov eur vyčlenených na takzvané „odchodné”.

„Osobitný systém sociálneho zabezpečenia je právom neodmysliteľnou súčasťou práce policajtov, ale aj hasičov či horských záchranárov. Náročnosť ich povolania a obrovská miera zodpovednosti sú dostatočným zdôvodnením toho, že nemôžeme a nechceme siahnuť na ich platové a sociálne zabezpečenie,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Zachovanie výsluhového zabezpečenia podľa Mikulca vyplýva aj z Programového vyhlásenia vlády na obdobie rokov 2020 až 2024. „Rád by som pripomenul, že toto programové vyhlásenie podporila aj strana Sloboda a Solidarita, preto nerozumieme ich súčasnému postoju a zároveň vnímame ich návrh na zmenu novely zákona o štátnom rozpočte ako neadekvátny,“ dodal minister.

- Reklama -