Prezidentka nepodpísala novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže

0
Zuzana Čaputová, prezidentka SR (Foto: TASR)

Prezidentka Zuzana Čaputová definitívne nepodpísala novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Informovala o tom kancelária hlavy štátu. Prezidentka už raz novelu odmietla, poslanci však jej pripomienky neakceptovali a nový zákon o ochrane hospodárskej súťaže schválili v pôvodnom znení. Hlave štátu v novej legislatíve prekážal pozmeňujúci návrh, ktorým sa v rámci Úradu vlády SR zriadi Úrad podpredsedu vlády SR. Podľa nej nesúvisí s predmetom úpravy zákona. Ide teda o takzvaný „prílepok“.

Zákon vypracoval Protimonopolný úrad (PMÚ) SR najmä z dôvodu prebratia smernice Európskej únie. Pre jej rozsah aj pre viaceré novelizácie aktuálne platnej legislatívy sa rozhodoval pripraviť úplne nový návrh zákona. Legislatíva upravuje celú oblasť verejnoprávnej ochrany hospodárskej súťaže na Slovensku, oblasť zneužívania dominantného postavenia, dohôd obmedzujúcich súťaž, kontroly koncentrácií, postavenie a právomoci úradu, ako aj jeho organizáciu, ďalej ukladanie pokút či medzinárodnú spoluprácu. Zmeny mali pôvodne platiť od mája tohto roku, vzhľadom na vrátenie zákona prezidentkou sa účinnosť posunula na jún 2021.

Prezidentka dnes zároveň podpísala 11 zákonov. Ide o zákon o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy, ďalej novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách, ale aj novelu zákona o kolektívnom investovaní. Svojím podpisom odobrila aj zákon o podpore v čase skrátenej práce, novelu colného zákona, novelu zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a novelu zákona o upomínacom konaní. Hlava štátu sa stotožnila aj s novelou zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, novelou zákona o odpadoch, novelou zákona o zdravotnej starostlivosti a novelou zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii.

- Reklama -