Rakúsko/Turecko: Krajiny sa dostali do potýčky pre izraelské vlajky

0
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Rakúsko si predvolalo tureckého veľvyslanca, aby predložilo sťažnosť na nedávne vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v spojitosti s vyvesením izraelských vlajok na rakúske vládne budovy. Na budovách úradu rakúskeho kancelára a ministerstva zahraničia vo Viedni v piatok viseli vlajky Izraela v solidarite so židovským štátom, ktorý je viac ako týždeň v ozbrojenom konflikte s palestínskymi militantmi. V pondelok v príhovore národu Erdogan vyhlásil, že za tento krok „preklína rakúsku vládu“.

Turecký prezident tiež povedal, že zavesenie vlajky na takej oficiálnej budove, ako úrad kancelára, je „podobné životu s terorom“. „Vláda Rakúska sa pravdepodobne snaží prinútiť moslimov, aby zaplatili cenu jeho vlastnej genocídy proti Židom,“ povedal Erdogan odkazujúc na to, že Rakúsko bolo po anexii v roku 1938 súčasťou nacistického Nemecka.

Rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg podľa agentúry APA uviedol, že si v utorok pre „tieto absurdné komentáre prezidenta Erdogana“ predvolal tureckého veľvyslanca. Šéf rakúskej diplomacie dodal, že nebude možné vyriešiť konflikt na Blízkom východe s „penou v ústach“ a vyzval Turecko, aby namiesto prilievania oleja do ohňa prispelo k deeskalácii napätia.

- Reklama -