Španielsko: Invázia migrantov do Ceuty pokračuje

0
V utorok 18. mája 2021 leží na zemi pri hranici s Marokom a Španielskom na hranici španielskej enklávy Ceuta muž. Tisíce Maročanov preplávali na európsku pôdu. (Foto: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

Španielsko čelí humanitárnej a diplomatickej kríze pre prílev tisícok migrantov z Maroka prichádzajúcich po mori do jeho enklávy Ceuta. Od skorého pondelka do utorka rána do mesta na severe Afriky prišlo už zhruba 6 000 ľudí, ktorí buď doplávali alebo dorazili na nafukovacích člnoch. Migranti, ktorí využívajú uvoľnenejšie hraničné kontroly v Maroku, naďalej prichádzajú do Ceuty, no v menších počtoch ako v pondelok, a to pre zvýšenú ostražitosť na španielskej strane hranice, kde nasadili ďalších policajtov aj vojakov.

„Je to taká silná invázia, že nie sme schopní vypočítať počet ľudí, ktorí vstúpili,“ vyjadril sa prezident Ceuty Juan Jesús Vivas pre rádio Cadena SER. Armáda na hranici má podľa neho „odstrašujúcu rolu, ale na marockej strane stále čakajú na vstup veľké počty ľudí“. Ako tiež povedal, obyvatelia 85-tisícového mesta sú v stave „úzkosti, obáv a strachu“.

Vivas spojil náhly prílev migrantov so zmenou kontroly migrácie zo strany Rabatu po tom, čo Španielsko povolilo na svojom území nemocničnú liečbu lídra povstaleckého Frontu Polisario bojujúceho za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka. Liečba, ktorú Madrid označuje za humanitárny krok, vytvorila napätie vo vzťahoch medzi dvoma krajinami. Španielska vláda však oficiálne popiera, že by ich Maroko za to trestalo.

Foto: SITA/AP Photo/Javier Bernardo

Španielsky minister vnútra Fernando Grande Marlaska v utorok uviedol, že úrady do utorka rána spracovali návrat 1 600 migrantov a zvyšok bude nasledovať čoskoro, pretože Maroko a Španielsko pred tromi desaťročiami odpísali dohodu o návrate všetkých, ktorí do enklávy priplávajú.

Španielske enklávy Ceutu a Melillu vnímajú mnohí africkí migranti ako vstupný bod do Európy, pričom každý rok riskujú zranenia a dokonca smrť, keď sa snažia dostať cez oplotenie, skrývajú sa vo vozidlách alebo sa pokúšajú oboplávať vlnolamy, ktoré pri hranici s Marokom vyčnievajú niekoľko metrov do Stredozemného mora. Vlani do oboch enkláv prišlo po mori alebo po zemi 2 228 migrantov, rok predtým 7 899.

V utorok tiež dorazilo do Melilly 80 migrantov z Afriky, ktorí preskočili tamojší dvojitý hraničný plot. Enkláva sa nachádza 350 kilometrov východne od Ceuty.

- Reklama -