Doležal odvolá predsedu predstavenstva bratislavského letiska Mateja Hambálka

0
Letisko Bratislava (Foto: TASR)

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal odvolá predsedu predstavenstva bratislavského letiska Mateja Hambálka. Dôvodom je strata dôvery, ale aj neuspokojivé vysvetlenie pochybností pri manažérskych rozhodnutiach, o ktorých ministerstvo dopravy informovalo minulý týždeň. O novom šéfovi Letiska M. R. Štefánika bude rezort dopravy informovať verejnosť v najbližších dňoch. Ako ďalej informoval riaditeľ odboru komunikácie ministerstva dopravy Ivan Rudolf, na uvoľnené miesto člena predstavenstva sa uskutoční výberové konanie.

Posledné zmeny vo vedení bratislavského letiska boli vykonané začiatkom apríla. Minister Doležal nevidel pri vymenovaní Mateja Hambálka do čela letiska problém v tom, že je synom poslanca Národnej rady SR Augustína Hambálka za stranu Smer-SD, ale priznal, že pri menovaní bol nedôsledný. Poďakoval sa médiám, že urobili hĺbkovú lustráciu, vďaka čomu sa pozreli na ministerstve na minulosť šéfa predstavenstva a generálneho riaditeľa bratislavského letiska detailnejšie. Minister minulý týždeň potvrdil, že v prípade Mateja Hambálka existujú viaceré podozrenia z možných konfliktov záujmov, ktoré siahajú do minulosti. Matej Hambálek preto dostal možnosť, aby vysvetlil všetky nejasnosti.

Matej Hambálek pôsobil v predstavenstve bratislavského letiska od roku 2018 ako nominant vlády Petra Pellegriniho. V rezorte dopravy pôsobil od roku 2008. Okrem iného sa podieľal na príprave projektov R1 okolo Nitry a Banskej Bystrice a na severnej D1. Okrem R1 však vláda premiérky Ivety Radičovej ostatné zastavila pre nedostatočnú prípravu a podozrenia z predraženia. Od roku 2012 do 2016 pracoval Matej Hambálek aj v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, kde bol riaditeľom odboru riadenia logistiky a nákupu.

- Reklama -