India: Počty nových prípadov klesli pod 300-tisíc

0
Pacientku s covid-19 prepravujú do nemocnice s kyslíkovou maskou na tvári. (Foto: SITA/AP Photo/R. Parthibhan)

Prvý raz počas ostatných týždňov klesli v Indii denné prírastky koronavírusu pod hranicu 300-tisíc. Druhá najľudnatejšia krajina sveta bojuje s prudkým nárastom prípadov ochorenia COVID-19, no situácia sa v porovnaní s koncom apríla trošku zlepšila.

Indické ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v priebehu ostatných 24 hodín zaznamenali približne 280-tisíc nových infekcií a 4106 súvisiacich úmrtí. India má druhý najvyšší počet prípadov po USA. Dosiaľ potvrdili viac ako 24 miliónov infekcií a viac ako 270-tisíc obetí.

India sa v ostatnom období ocitla uprostred bezprecedentnej pandemickej krízy. Experti pripisovali nárast počtu infekcií novým, nákazlivejším variantom koronavírusu a masovým zhromaždeniam, ako sú politické zhromaždenia a náboženské podujatia, ktoré napriek pandémii mohli pokračovať.

Koncom apríla tam dokonca zaznamenali rekordný, viac ako 400-tisícový denný prírastok. Napriek tomu, že India sa v ostatných mesiacoch stala najväčším producentom vakcín na svete, sama má problémy s nedostatkom dávok. Tempo očkovania sa za ostatný mesiac spomalilo o 40 %.

- Reklama -