Kolíkovej vo vyšetrovacej väzbe zomierajú nevinní ľudia. A ona sa cíti urazená, zamýšľa sa poslanec OľaNO Martin Čepček

0
Martin Čepček (Foto: TASR)

Marihuana mala byť jedným z piatich tabu, cez ktoré Matovič nechcel za nič ísť. Dnes kolegovia chcú jej dekriminalizáciu. Mne neschválili ani voľnú nedeľu, ani pozmeňováky k hazardu, bilancuje svoje súčasné postavenie (ne)člena poslaneckého klubu OľaNO poslanec Martin Čepček. Ponúk ísť do iných strán, kde by ho privítali, má viacero.

Z poslaneckého klubu OĽaNO ste suspendovaný od začiatku februára. Ešte predtým, v septembri, ste dostali žltú kartu za predloženie sprísnenia interrupcií, podľa Michala Šipoša bude trvať ešte aj na júnovej schôdzi. Máte vy vôbec ešte záujem byť členom klubu? Byť členom niekde, kde vás nechcú?

Ste dobre informovaný – ja som sa túto novinku dozvedel v stredu na klube, kde mi prečítali uznesenie. Doteraz sa vždy hovorilo o 3 mesiacoch. Od februára sa opakovane – aj písomne – domáham uznesenia o mojom suspendovaní s podmienkami návratu. Dodnes som nič nedostal, takže som prekvapený a sklamaný, že do septembra mi je zabránené podávať koaličné zákony.

Rok som bol riadnym členom klubu – a neschválili mi predložiť voľnú nedeľu, zníženie platov poslancov NRSR, obmedzenie sistačného práva starostov, dokonca ani 1 z 13 pozmeňovacích návrhov o hazarde, tak sa aj ja pýtam, či som tam len na stláčanie gombíkov…Naproti tomu liberálni kolegovia najnovšie pretláčajú depenalizáciu marihuany, čo vo volebnej kampani Matovič definoval ako 1 z 5 tabu svojej účasti vo vláde.

Ján Krošlák vás však už ako koaličného kolegu nevidí, podľa neho ste opozičný poslanec. Vy ste hovorili, že kolegovia vás v neformálnych debatách stále považujú za koaličného kolegu. Zhoršilo sa vaše postavenie po hlasovaní za odvolanie ministerky Márie Kolíkovej?

V stredu som prišiel na klub, každý ma privítal po svojom, viaceré veci sme si otvorene povedali. Hlasujem za koaličné zákony, krizujem neoprávnené skrátenia legislatívneho konania i vynechanie medzirezortného pripomienkového konania v zásadných zákonoch. Vopred som verejne avizoval, že musím podporiť návrh na odvolanie ministerky z mnohých dôvodov a nikto mi to nevytýkal. Vysvetľoval som, že aj vo vláde i koalícii musí platiť rovnaký meter: keď išlo o odstúpenie nášho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ministerka Kolíková tvrdila, že je to síce ľudsky ťažké, ale politicky to musí urobiť.

Ján Krošlák (OĽANO) Foto: TASR

Pritom Krajčí nemal žiadne korupčné podozrenia, žiadne konkrétne obvinenia. Ministerke Kolíkovej vo vyšetrovacej väzbe zomierajú nevinní ľudia, Ústavný súd vyhlásil 20-mesačnú kolúznu väzbu advokáta Martina Ribára za protizákonnú za čo sa v civilizovanom štáte odstupuje do hodiny. Kto bude platiť odškodné? A ona sa cíti urazená, že sme jej aj koaliční poslanci dnes v pléne vyčítali, že od vlani nám nepredložila žiadnu legislatívu na skrátenie kolúznej väzby, ktorú mala riešiť jednak ako štátna tajomníčka v predošlom volebnom období a ukladá jej to aj programové vyhlásenie vlády.

ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Niektorí kolegovia mi to včera vyčítali, ale desiatky ďalších predsa tiež nehlasovali za ministerku: z 95 hlasov vládnej koalície ju podporilo len 63, čo je ďaleko menej ako 76 hlasov, o ktoré sama žiadala. Preto verím, že po dnešnom verdikte Ústavného súdu konečne sama odstúpi. Meno slovenskej justície a väzenstva v očiach medzinárodného výboru CPT však je zničené.

Krošlák, ktorý bol tesne pred voľbami na dvoch kandidátkach a do poslednej chvíle zvažoval, čo je pre neho výhodnejšie, však očakáva, že budete z klubu OĽaNO definitívne vylúčený. O úplnom konci s vami už niekto hovoril?

Bohužiaľ, to je on. Poslanec Krošlák aj verejne a bez predošlej internej diskusie zaútočil na premiéra a predsedu strany – to je koaličné a lojálne správanie? V ktorej strane by to tolerovali? On ale suspendovaný nebol, nedostal ani žltú kartu. Ja sa pýtam prečo? Môj postoj je: padni komu padni. Tak ako v prípade ministrov na každého plati iný meter. Pokiaľ viem, ani on sám tento návrh na klube nepredniesol, ani nikto iný o tom so mnou nehovoril.

Oslovujú vás politici pripravujúci vznik nových strán, alebo politici z existujúcich strán? Dostali ste nejakú ponuku?

Kuloárnym stretnutiam sa počas schôdze, ani v kostole nedá vyhnúť a ani sa im nevyhýbam. Ponúk je viacero.

Zvažovali by ste ju? Ak áno, o akú stranu by muselo ísť?

Kandidoval som ako obyčajný človek, aby som bol hlasom svojich konzervatívnych voličov. Stále verím, že najviac im môžem pomôcť vo vládnej strane.

Aké neformálne vzťahy máte s kolegami z OĽaNO? Dávajú si na komunikáciu s vami pozor?

Klub OĽaNO je veľmi rozmanitý. Sú poslanci a poslankyne, s ktorými sa normálne úprimne porozprávam. A niektorí zas poslušne hlásia každý môj pohyb,S kým sa stretnem koho pozdravom, . osobne odpočúvajú moje rozhovory pre médiá, sám som neveril, že kolegovia sú takého niečoho schopní.

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) počas tlačovej konferencie k aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s COVID-19 v Bratislave v utorok 13. apríla 2021. (Foto: TASR)

Ako to vnímajú vaši voliči? Tiež majú klapky delenia na koaličných a opozičných? Sám ste povedali, že vaši voliči od vás očakávajú úprimné a odvážne presadzovanie kresťanských hodnôt do zákonov. Tie však môžete viac presadzovať predsa len ako koaličný politik.

Ja som do politiky išiel, aby som hájil názory občanov konzervatívneho Slovenska. Delenie na opozičných a koaličných poslancov ma prekvapuje. Očakával som, že pandémia nás spojí pre spoločné dobro občanov Slovenska. Ešte mám nádej, že sa tak stane pri riešení následkov pandémie, kedy sa všetci zomkneme.

Tým, že nie ste členom poslaneckého klubu, ste prišli o isté výhody, nemáte právny ani mediálny servis – robí vám to nejaké problémy v praktickej práci poslanca?

Koľko pre mňa mediálny a právny tím spravil za rok? Jednu grafiku k zákonu o hazarde. Jeho finálnu verziu som musel opraviť- nebola v ňom zahrnutá Bratislava, ani Košice. Od právneho tímu som žiadal 2 pozmeňovacie návrhy, ktoré až teraz to idú podať kolegovia.

Našťastie mám skvelý tím: “zdedil” som skúsenú asistentku po expremiérovi Matovičovi, ďalší asistent pripravil šokujúcu knihu k mojej aktuálnej legislatíve. Verím, že zaujme a hlavne poučí. Vlastnými fotografiami a infografikami sa snažím zrozumiteľne a pútavo vysvetliť témy, o ktorých v parlamente rozhodujeme – alebo by sme mali…

Ako z vášho pohľadu poslanca “s odstupom” hodnotíte po pár týždňoch zmenu na premiérskom kresle? Ukľudnila sa situácia?

Bez spravodlivosti niet mieru“. Mnohí dosiahli, čo chceli. Ja som si rekonštrukciu predstavoval inak. Historia magistra vitae – len niektorí sa nepoučili … Počas služobnej cesty vicepremiéra Matoviča v USA už druhýkrát mimoriadne zasadá koaličná rada a hrozí rozpad koalície – to asi ťažko nazvať ukľudnením.

Mnohí hovoria, že skutočným predsedom vlády je naďalej Matovič, čo sa mohlo ukázať napríklad pri tom, že premiér Eduard Heger nevystúpil počas rozpravy na jej obranu. Vy to ako cítite?

Odvolávanie ministerky Kolíkovej je presným obrazom ich vzťahov. Premiér Heger je vďaka svojim zahraničným skúsenostiam majstrom neverbálnej komunikácie.

Ako sa vám pozdáva zatiaľ to, čo o chystanej daňovo odvodovej reforme prezradil minister financií. Hlasovali by ste za ňu?

Navrhované 200-eurové prídavky by boli 7-násobným nárastom voči smiešnej sume, ktorú rodičia poberajú dnes. Hlavne viacdetným rodinám by to zásadne zlepšilo finančnú situáciu. Verím, že sa vďaka zvýšenému prídavku mnohí rozhodnú ponechať si počaté dieťa. Sociálne zákony, by mali ísť ruka v ruke so zákonmi na ochranu života. Na jednej strane chráňme život na druhej strane pomáhajme rodinám zvládnuť túto náročnú životnú situáciu.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas tlačového brífingu v Bratislave 15. apríla 2021. (Foto: TASR)

Už v minulom storočí vynašli úspešný recept na podporu pôrodnosti, ktorého výsledkom je celá generácia “Husákovych detí” Kľúčové pre prijatie dieťaťa je mať dostupné bývanie -či už formou mladomanželských pôžičiek alebo nájomných bytov. Budem strážiť, aby všetky opatrenia boli adresné, t.j. za riadnu výchovu a školskú dochádzku detí. Súhlasím s predsedom NR SR Borisom Kollárom, že je zbytočné, aby tie prídavky dostávalo jeho 10 detí a ďalší zabezpečení.

Akú poslaneckú aktivitu plánujete v najbližšom období?

15. apríla som verejne vyzval ministerku spravodlivosti na skrátenie kolúznej väzby, ktorú v rozpore s koaličnou dohodou o 2 hodiny predložila do pripomienkového konania, nie parlamentu. Opakovane som k téme aj vystúpil, v utorok bude kľúčové hlasovanie o ďalšom postupe a fungovaní koalície.

Ostatní návrhy zákonov podávajú do 28. mája pre júnovú schôdzu.Ja mám najnovšie čakať do septembrovej schôdze ?V politike je dôležité -a niekedy pre úspech rozhodujúce – načasovanie a spojenci. V mojej momentálnej situácii musím všetko prehodnotiť.  

- Reklama -