Poľsko chce kúpiť dovolenkové sídlo Marie Curie-Sklodowskej na okraji Paríža

0
V tomto dome trávili nositelia Nobelovej ceny Marie Sklodowska-Curie a Pierre Curie dovolenky a víkendy v rokoch 1904-1906 v Saint-Remy-les-Chevreuse, pri Paríži. (Foto: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Poľsko chce kúpiť prázdninový dom Marie Curie-Sklodowskej vo Francúzsku, kde významná vedkyňa poľského pôvodu spolu s manželom Pierrom Curiem trávila dovolenky a víkendy v rokoch 1904 – 1906.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki tento týždeň prostredníctvom sociálne a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že dom na juhozápadnom okraji Paríža je „súčasťou histórie Poľska“. Kamenná stavba s rozlohou 120 metrov štvorcových v Saint-Rémy-lés-Chevreuse má cenu 790-tisíc eur. Podľa miestnej realitnej kancelárie Stéphane Plaza je v havarijnom stave a vyžaduje si rozsiahlu rekonštrukciu v odhadovanej hodnote asi 200-tisíc eur. K domu patrí aj záhrada s rozlohou 900 metrov štvorcových.

„Táto nehnuteľnosť bola postavená v roku 1890 a v rokoch 1904 až 1906 bola dovolenkovou destináciou Pierra a Marie Curieovcov, kam chodievali so svojimi dcérami Irene a Evou,“ uviedol Daniel Cazou-Mingot, vedúci realitnej kancelárie.

Na nedatovanej fotografii sú priekopníčka vedy Marie Curie a jej manžel Pierre vo svojom laboratóriu vo Francúzsku. Poľský premiér vyhlásil, že Poľsko kúpi dom vo Francúzsku, kde vedecký pár Marie Sklodowska-Curie a Pierre Curie trávil víkendy v rokoch 1904-1906. (Foto: SITA/AP)

Keď Pierre Curie 19. apríla 1906 prišiel pri nehode v Paríži o život, jeho manželka s dcérami navštevovala dom iba občas, až ho napokon prestala využívať.

Niektorí kritici v Poľsku sa už na sociálnych sieťach vyjadrili, že kúpou domu, v ktorom Marie Curie-Sklodowská nestrávila až tak veľa času, sa budú zbytočne míňať peniaze daňových poplatníkov. Súčasná poľská vláda to však považuje za kúsok národnej histórie.

- Reklama -