Rusko: V Kazani pochovali deväť obetí útoku na tamojšiu školu

0
Ľudia plačú pri hrobe učiteľky angličtiny Elviry Ignatievy, ktorú zabili pri streľbe v škole v ruskej Kazani. (Foto: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

 V ruskej Kazani sa v stredu uskutočnil pohreb deviatich obetí utorňajšej streľby v jednej z miestnych škôl. Pri vyčíňaní 19-ročného chlapca a niekdajšieho žiaka tejto školy zomreli siedmi žiaci a dvaja zamestnanci. Ďalších 23 osôb hospitalizovali.

Keď útočník po vstupe do budovy spustil paľbu, mnoho študentov sa snažilo ukryť pod lavicami, utekali preč zo školy alebo dokonca skákali z okien na vyšších poschodiach.

Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli žiadny motív konania Ilnaza Gaľavijeva, ktorého bezprostredne po útoku zatkli a na dva mesiace poslali do vyšetrovacej väzby. Úrady uviedli, že strelnú zbraň vlastnil legálne. Podľa medializovaných informácií Gaľavijeva v apríli vylúčili zo školy po tom, čo celé týždne vynechával vyučovanie a skúšky. Jeho rodina zasa poznamenala, že od začiatku roka vykazuje „temperament“ a „agresivitu“.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám obetí aj zranených a okamžite nariadil novelizovať právne predpisy týkajúce sa strelných zbraní.

V Rusku sú útoky na školy zriedkavé. Najsmrteľnejší útok na školské zariadenie nastal v roku 2004 v severoosetskom Beslane. Islamskí militanti vtedy niekoľko dní zadržiavali ako rukojemníkov viac ako 1000 ľudí. Obliehanie sa skončilo streľbou a výbuchmi, po ktorých zostalo 334 mŕtvych, z toho viac ako polovica boli deti.

- Reklama -