HLAS-SD: Strana rešpektuje právo prezidentky obrátiť sa v otázke referenda na Ústavný súd

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) Foto: TASR

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD), ktorá sa podieľala na zbere podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách, rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa v tejto súvislosti na Ústavný súd SR. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Prezidentka požiada Ústavný súd SR aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Ústavný súd SR má na rozhodnutie 60 dní.

„Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať,” dodala strana Hlas-SD v stanovisku.

Petičný výbor odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v podateľni Prezidentského paláca 3. mája. Tá obsahuje vyše 600-tisíc podpisov. Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska.

- Reklama -