Pokračuje parlament: poslanci budú riešiť novelu Trestného zákona aj mimoriadny príspevok na dieťa 300 eur

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/Kancelária Národnej rady SR)

Poslancom Národnej rady SR (NR SR) ostáva na 28. schôdzi prerokovať už len približne desiatku bodov. Medzi nimi aj návrh novely zákona o prídavku na dieťa z dielne nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho. Navrhujú, aby štát rodičom s nezaopatrenými deťmi vyplatil mimoriadny prídavok na dieťa v sume 300 eur na každé dieťa. V dôvodovej správe uviedli, že jednorazový pandemický príspevok predstavuje veľmi efektívny krok, ktorým štát dokáže ochrániť najohrozenejšie skupiny obyvateľstva a aspoň čiastočne im kompenzovať výpadky príjmov. Šiesty rokovací deň je od 9:00.

Plénum má prerokovať aj ďalší návrh nezaradených poslancov a členov strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). V novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia navrhujú, aby sa príspevok na osobnú asistenciu a príspevok na opatrovanie naviazal na minimálnu mzdu. Základná suma opatrovateľského príspevku by mala podľa návrhu dosahovať úroveň čistej minimálnej mzdy. Hodinová sadzba za osobnú asistenciu má predstavovať 1,4-násobok hrubej hodinovej minimálnej mzdy. V súčasnosti o výške týchto príspevkov rozhoduje vláda, ktorá ich môže zvýšiť nariadením.

V druhom čítaní sa majú poslanci venovať novele Trestného zákona. Má sa doň doplniť nová skutková podstata trestného činu nebezpečného obťažovania, ktorá pokrýva najnebezpečnejšie prípady kybernetickej šikany. Predkladatelia z koalície v dôvodovej správe uvádzajú, že osobitne v časoch pandémie koronavírusu sa stal obzvlášť vypuklým problém šikany v kybernetickom priestore, takzvanej kyberšikany alebo kybernetickej šikany. Dôvodom bol presun pracovných aj súkromných aktivít obyvateľov SR do digitálneho priestoru.

- Reklama -