Kanada: Takmer polovica dospelej populácie už dostala aspoň jednu dávku vakcíny

0
kanadský premiér Justin Trudeau (Foto: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Takmer 50 percent dospelej populácie v Kanade už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom kanadský premiér Justin Trudeau. Dodal, že do leta bude mať Kanada dostatok vakcín na to, aby všetci obyvatelia mohli dostať prvú dávku očkovacej látky a do septembra bude mať krajina vakcíny na úplnú vakcináciu celej populácie. Trudeau uviedol, že leto s jednou dávkou vakcíny nasmeruje krajinu k jeseni s dvomi dávkami a Kanaďania budú môcť hovoriť o návrate do škôl, do práce a k normálnejšej situácii.

Najväčšia kanadská provincia, Ontário, však oznámila, že zastaví podávanie prvej dávky očkovacej látky firmy AstraZeneca pre obavy krvných zrazenín. Hlavný zdravotnícky predstaviteľ provincie David Williams uviedol, že ide o rozhodnutie vyplývajúce z opatrnosti. V Kanade potvrdili 12 prípadov zriedkavých krvných zrazenín po podaní viac ako dvoch miliónov dávok vakcíny AstraZeneca a tri ženy zomreli.

Zdravotnícki predstavitelia provincie Ontário čakajú na výsledky klinických testov z Veľkej Británie, ktoré by mali odpovedať, či druhá dávka vakcíny môže byť odlišná. To by umožnilo ľuďom, ktorí dostali ako prvú dávku vakcínu AstraZeneca, podávať ako druhú dávku očkovaciu látku spoločností Pfizer alebo Moderna.

- Reklama -