OĽaNO ešte raz zavolá ministerku na poslanecký klub

0
Zľava: Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a minister financií SR Igor Matovič počas rokovania 29. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 10. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si dnes zavolajú na zasadnutie poslaneckého klubu ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Novinárom to povedal Erik Ňarjaš (OĽaNO). V parlamente sa dnes o 10:00 začala mimoriadna schôdza, na ktorej čelí ministerka odvolávaniu. Schôdzu iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Ján Herák (OĽaNO) doplnil, že určite nebudú hlasovať s opozíciou za vyslovenie nedôvery. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš v piatok 7. mája na tlačovej konferencii uviedol, že je veľa otáznikov okolo budovy, v ktorej sídli Ministerstvo spravodlivosti SR.

Podľa Ňarjaša sú ich výhrady stále aktuálne. „Dohodli sme sa na klube, že si pani ministerku ešte raz zavoláme na klub a definitívne to rozlúskneme,“ doplnil. Ešte sa podľa neho nedohodli, či podajú vlastný návrh na odvolanie Kolíkovej. Tvrdí, že riešia výhradne túto schôdzu.

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu do funkcie preukazuje Kolíková veľkú mieru neodbornosti. „Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR,” uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe. „Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.,“ doplnili poslanci v návrhu.

- Reklama -