Súčasť politického boja – tak vníma vláda návrh na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti

0
Zľava: Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, podpredseda parlamentu za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Gábor Grendel, predseda vlády SR Eduard Heger a predseda NR SR Boris Kollár počas rokovania 29. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 10. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

 Návrh skupiny poslancov Národnej rady SR (NR SR) na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) vníma vláda nielen ako súčasť politického boja, ale aj ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov a zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu. Vláda to konštatuje v uznesení k návrhu na odvolanie Kolíkovej, ktoré prijala na svojom dnešnom online rokovaní. Kabinet zároveň s návrhom nesúhlasí. Kolíková dnes v parlamente čelí odvolávaniu. Mimoriadnu schôdzu iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

Vláda v prijatom uznesení uvádza, že prvým dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť Kolíkovej údajná neodbornosť. „Vo vzťahu k tomu je potrebné uviesť, že vláda SR si uvedomuje, že očista justície a snaha výrazne sfunkčniť procesy v justičnom prostredí je v príkrom rozpore so záujmom navrhovateľov podpísaných pod návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti, avšak pre toto účelové konanie vláda SR nemá žiadne pochopenie. Počas predošlých vlád prišlo za aktívneho príspevku navrhovateľov k masívnemu rozkrádaniu verejných zdrojov a k účinnému vyvodeniu spravodlivosti je mimoriadne dôležité, aby aj justičné prostredie prešlo potrebnou reformou, modernizáciou a špecializáciou, k čomu ministerka spravodlivosti od svojho nástupu robí všetky potrebné kroky,” podotkol kabinet.

Jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery je obvinenie ministerky z klamstva pri „komentovaní tragického úmrtia generála Milana Lučanského, či úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka vo výkone väzby“. Vláda odmieta a jednoznačne odsudzuje politické zneužívanie týchto nešťastných udalostí ako aj snahy vnášať do spoločnosti nepriateľské emócie. Kabinet považuje za dôležité v tejto situácii vecné, odborné odkomunikovanie faktov a v tomto ohľade plne dôveruje ministerke spravodlivosti, ktorá je kvalifikovanou odborníčkou vo svojom rezorte. Aj v uvedených prípadoch poskytla verejnosti všetky potrebné a najmä overené a pravdivé informácie, podložené aj výsledkom nezávislého prešetrovania udalostí.

Ďalším dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť skutočnosť, že Ministerstvo spravodlivosti SR poskytlo žiadateľom dotácie na podporu ľudských práv v objeme viac ako 700-tisíc eur. K uvedenému vláda konštatuje, že je prinajmenšom paradoxné, ak takýto dôvod uvádzajú poslanci za stranu Smer-SD. Vláda považuje za zarážajúce a odsúdeniahodné, ak sa o podporených projektoch, ako sú napríklad linka pomoci deťom, podpora vzdelávania rodičov s deťmi s poruchou sluchu, podpora sebaobhajovania a samostatnosti ľudí s mentálnym postihnutím, podpora mobilnej aplikácie pre osoby s autizmom na učenie sa identifikácie emócií, poslanci v predloženom návrhu vyjadrujú, že ide o aktivity, „ktoré musí skupina poslancov NR SR vnímať ako úplnú stratu zmyslu pre realitu“.

- Reklama -