Grendel otvoril schôdzu parlamentu k návrhu na odvolanie ministerky spravodlivosti

0
Zľava: Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a minister financií SR Igor Matovič počas rokovania 29. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 10. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Gábor Grendel (OĽaNO) otvoril 29. schôdzu, na ktorej bude ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) čeliť odvolávaniu. Mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Plénum schválilo procedurálny návrh, na základe ktorého má dnes schôdza trvať do úplného prerokovania jediného bodu programu schôdze vrátane hlasovania. V prípade potreby budú poslanci rokovať aj po 19:00. Do rozpravy je písomne prihlásených 15 poslancov. V rokovacej sále je prítomná väčšina členov kabinetu.

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu do funkcie ministerky spravodlivosti Kolíková preukazuje veľkú mieru neodbornosti. „Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR,” uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe.

Zľava v popredí: Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, minister financií SR Igor Matovič, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, predseda vlády SR Eduard Heger a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas rokovania 29. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 10. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

„Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.,” doplnili poslanci v návrhu.

- Reklama -