Diaľnica na Zemplíne je o ďalší krok bližšie k realizácii

0
Ilustračná snímka (Foto: asb.sk)

Riadiaci výbor pre Operačný program Integrovaná doprava schválil projektový zámer na štúdiu realizovateľnosti výstavby diaľnice na úseku D1 Bidovce – štátna hranica s Ukrajinou. NDS tak už môže sfinalizovať súťažné podklady a vyhlásiť verejné obstarávanie na spracovateľa tejto štúdie.

Výstavba diaľnice na Zemplíne je o ďalší krok bližšie k realizácii. Riadiaci výbor pre Operačný program Integrovaná doprava schválil projektový zámer na štúdiu realizovateľnosti výstavby diaľnice na úseku D1 Bidovce – štátna hranica s Ukrajinou.

Informoval o tom prostredníctvom sociálnych sietí štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť s tým, že predmetom projektu je vypracovanie multimodálnej štúdie realizovateľnosti potrebnej na zlepšenie aktuálnej dopravnej situácie v Košickom kraji. Po tomto rozhodnutí podľa neho už môže Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sfinalizovať súťažné podklady a vyhlásiť verejné obstarávanie na spracovateľa tejto štúdie.

Ako pripomenul Jaroslav Kmeť, rezort dopravy aj týmto krokom plníme slovo, ktoré dal východu v súvislosti s iniciatívou Diaľnica na Zemplín. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby bez rýchlociest a diaľnic slovenské regióny strádajú, lebo investori sa tam nehrnú, práce je málo a napokon sú obyvatelia húfne nútení opúšťať svoje domovy a migrovať za lepšími príležitosťami.

Regióny tak prichádzajú o svoju dušu a stávajú sa ešte ospalejšími. Podľa Jaroslava Kmeťa túto situáciu veľmi dobre poznajú aj obyvatelia Zemplína, kde sa nachádza až sedem z najmenej rozvinutých okresov. Aj preto ministerstvo dopravy a výstavby chce čo najskôr vyriešiť problémy s nedostatočnou výstavbou ciest na Zemplíne.

Z operačného programu Integrovaná infraštruktúra sa doteraz čerpali financie vo výške okolo 2,5 miliardy eur. Tento program umožňuje podľa rezortu dopravy a výstavby financovanie projektov aj v rámci dopravy, informatizácie či výskumu a inovácií. V súčasnosti sú zazmluvnené zdroje z Európskej únie za takmer 5 miliárd eur, čo predstavuje 87 percent celého balíka.

- Reklama -