Bombový útok v Kábule: Počet obetí vzrástol na 50

0
Afganskí muži identifikujú telá obetí po výbuchu bomby, ku ktorému došlo v blízkosti školy v afganskom hlavnom meste Kábul v sobotu 8. mája 2021. Zdroj: tasr

Počet obetí bombového útoku na dievčenskú školu v afganskom hlavnom meste Kábul stúpol na 50, pričom mnohé z nich sú vo veku 11 až 15 rokov. Informovalo o tom v nedeľu afganské ministerstvo vnútra.

Počet zranených pri sobotňajšom útoku sa zvýšil na viac ako 100, povedal hovorca ministerstva vnútra Tarík Arian. K trom explóziám pred vchodom do školy došlo v čase, keď študentky odchádzali domov, dodal hovorca. Útok sa odohral v prevažne šiítskej štvrti v západnej časti Kábulu. Militantné hnutie Taliban poprelo zodpovednosť za výbuchy a útok odsúdilo.

Oblasť Kábulu, v ktorej k explóziám došlo, je poznačená násilnosťami voči šiítskej menšine a najčastejšie sa k ním hlási odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS). K sobotňajšiemu útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Organizácia IS sa v minulosti prihlásila k útokom proti šiítom v rovnakej oblasti, vrátane dvoch vlaňajších útokov na školské zariadenia, pri ktorých zomrelo 50 ľudí, väčšinou študentov.

K sobotňajším výbuchom došlo v čase, keď zvyšných 2 500 až 3 500 amerických vojakov sa začalo oficiálne sťahovať z Afganistanu. Z krajiny majú odísť najneskôr do 11. septembra.

- Reklama -