VIDEO EQS: Prvé elektrické vozidlo v luxusnej triede

0
Foto: Mercedes Benz

EQS je prvý plnoelektrický luxusný sedan od značky Mercedes-EQ. Nanovo definuje tento segment vozidiel. Ako prvý model je postavený na modulárnej architektúre pre elektrické vozidlá luxusnej a vyššej triedy. Zlúčením technológie, dizajnu, funkčnosti a konektivity očaruje EQS vodiča aj cestujúcich. Ako prvé modely sa na trh dostanú EQS 450+ s výkonom 245 kW a EQS 580 4MATIC s výkonom 385 kW.

Mercedes budúcnosti

Značka Mercedes-Benz sa ako súčasť stratégie Ambícia 2039 snaží, aby do 20 rokov ponúkla flotilu nových vozidiel s neutrálnymi emisiami CO2. Už do roku 2030 chce spoločnosť predávať viac ako polovicu vozidiel s elektrickým pohonom – do tejto skupiny patria plnoelektrické vozidlá a hybridné vozidlá dobíjateľné zo siete. Vozidlá sa budú vyrábať s neutrálnymi emisiami CO2, používať sa budú materiály, ktoré šetria zdroje, napríklad podlahové koberce z recyklovaných vlákien. Značka Mercedes-Benz totiž venuje svoju pozornosť celému hodnotovému reťazcu: od vývoja cez dodávateľskú sieť až po vlastnú výrobu.

Rekuperácia elektrickej energie

EQS má aj veľmi dobrú rekuperáciu: z maximálneho spomalenia v rekuperačnom programe DAuto sa až 3 m/s² z 5 m/s² dosiahne prostredníctvom rekuperácie (2 m/s² prostredníctvom kolesových bŕzd). Vďaka tomu je možné vozidlo spomaliť až do úplného zastavenia bez použitia brzdového pedála, dojazd zároveň profituje z tejto rekuperačnej stratégie a vysokého rekuperačného výkonu až 290 kW. Vozidlo spomalí až do úplného zastavenia aj pred rozpoznanými vozidlami idúcimi vpredu, napríklad pred svetelnou križovatkou. Inteligentná rekuperácia je s pomocou asistenta ECO optimalizovaná na danú situáciu a koná predvídavo pri zohľadnení aj dopravnej situácie alebo topografie. Vodič okrem toho môže pomocou radiacich páčok na volante manuálne nastaviť tri stupne rekuperácie a funkciu kĺzania.

Nová generácia akumulátorov

Foto: Mercedes Benz

S dojazdom do 770 kilometrov (podľa WLTP) a výkonom až 385 kW splní EQS nároky na progresívny sedan v segmente Triedy S aj pokiaľ ide o pohon. Vysokovýkonná verzia s výkonom až 560 kW je v štádiu plánovania. Všetky modely EQS sú vybavené elektrickým hnacím ústrojenstvom na zadnej náprave, verzie s pohonom 4MATIC majú elektrické hnacie ústrojenstvo dodatočne aj na prednej náprave. S EQS sa začína nová generácia akumulátorov s výrazne vyššou energetickou hustotou. Väčší z dvojice akumulátorov má využiteľnú kapacitu energie 107,8 kWh. Inovatívny softvér manažmentu akumulátora, ktorý bol vyvinutý vo vlastnom závode, umožňuje aktualizácie vzduchom. Vďaka tomu je manažment energie aktuálny počas celého cyklu životnosti. V prípade chemického zloženia článkov sa obsah kobaltu v katódach znížil na desať percent. EQS je možné nabíjať jednosmerným prúdom do 200 kW na rýchlonabíjacích staniciach. Už po 15 minútach je elektrický prúd dobitý pre ďalších 300 kilometrov. Doma alebo prostredníctvom verejných nabíjacích staníc je možné EQS komfortne nabíjať striedavým prúdom do 22 kW pomocou palubnej nabíjačky.

Navigácia s Elektrickou inteligenciou

Foto: Mercedes Benz

Na základe množstva faktorov naplánuje najrýchlejšiu a najkomfortnejšiu trasu vrátane zastávok na nabíjanie a dynamicky reaguje napríklad na dopravné zápchy alebo zmenu spôsobu jazdenia. Novinkou pri EQS je vizualizácia na infotainmente MBUX, ktorá informuje o tom, či je dostupná kapacita akumulátora dostatočná pre návrat do východiskového bodu bez nabíjania. Pri výpočte trasy sa uprednostňujú manuálne pridané nabíjacie stanice pozdĺž trasy. Odporúčané nabíjacie stanice je možné vylúčiť. Vypočítajú sa predpokladané náklady na nabíjanie počas jednej zastávky na nabíjanie.

Exkluzívny vzhľad

Predná časť je združená do čierneho panelu. Inovatívne svetlomety, ktoré sú prepojené svetelným pásom, a sýtočierne obloženie chladiča vytvárajú osobitný vzhľad. Exkluzivitu obloženia chladiča s čiernym panelom s centrálnou hviezdou Mercedes je možné ešte viac zvýšiť: ako prvok mimoriadnej výbavy sa dodáva aj s trojrozmerným vzorom hviezdy. Na základe účelového dizajnu sa odborníkom na aerodynamiku v úzkej spolupráci s návrhármi podarilo dosiahnuť novú rekordnú hodnotu cw 0,20 [2]. Vďaka tomu je EQS sériovým vozidlom s najlepšou aerodynamikou na svete. Z toho profituje najmä dojazd.

Foto: Mercedes-Benz

VIDEO

- Reklama -