Európska únia uzavrela dohodu. Od tejto firmy získa 1,8 miliardy dávok vakcín

0
Vakcína Pfizer-BioNTech. Foto: TASR

Šéfka EK Ursula von der Leyenová oznámila, že jej úrad schválil kontrakt na garantované dodávky 900 miliónov dávok vakcíny a opciu na ďalších 900 miliónov.

Európska komisia (EK) v sobotu uzavrela s konzorciom výrobcov vakcín Pfizer-BioNTech dohodu o dodávkach potenciálne až 1,8 miliardy dávok očkovacej látky proti koronavírusu, ktoré by sa mali zrealizovať do konca roku 2023.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v sobotu na Twitteri oznámila, že jej úrad „práve schválil kontrakt na garantované dodávky 900 miliónov dávok vakcíny (a opciu na ďalších 900 miliónov).”

Nová zmluva, ktorú podporujú členské štáty Európskej únie, zahŕňa nielen výrobu vakcín, ale zároveň zabezpečuje, že všetky podstatné komponenty sa budú nakupovať v EÚ.

Európska komisia doteraz podpísala dohody o dodávkach 2,3 miliardy dávok očkovacej látky proti koronavírusu od viacerých firiem. „Ďalšie kontrakty a ďalšie technológie vakcín budú nasledovať,” uviedla šéfka EK na Twitteri.

Americká spoločnosť Pfizer a nemecká firma BioNTech, ktoré vakcínu proti ochoreniu COVID-19 produkujú spoločne, už pred sobotňajším podpisom nového kontraktu uviedli, že Európskej únii dodajú dodatočných 50 miliónov dávok očkovacej látky v priebehu druhého kvartálu tohto roka, aby vykompenzovali meškajúce dodávky od spoločnosti AstraZeneca.

- Reklama -