Od pondelka sa rušia hodiny pre seniorov, sú pred nami i ďalšie zmeny

0
Ilustračná snímka. (Foto: Alexas_Fotos, Pixabay)

Činnosť maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb a organizáciu hromadných podujatí počas pandémie doteraz upravovala jedna vyhláška. Pre prehľadnosť budú po novom dve vyhlášky – jedna pre prevádzky, druhá pre hromadné podujatia. Účinnosť vyhlášok, ktoré obsahujú aj viaceré zmeny pravidiel, je stanovená na 10. mája 2021. Informoval o tom v piatok Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vo vyhláške k činnosti prevádzok sa od 10. mája mení, že umelé kúpaliská v okresoch v I. a II. stupni varovania podľa COVID automatu budú môcť poskytovať služby pre tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi. Vyhláška stanovuje kapacitné obmedzenia pre tieto tréningy rôzne pre I. a II. stupeň.

Kabínkové lanovky budú môcť v okresoch v I. stupni varovania fungovať bez kapacitných obmedzení, v okresoch v II. stupni varovania bude môcť byť v kabínke iba jedna osoba alebo osoby žijúce v jednej domácnosti. V okresoch v III. stupni varovania prevádzka kabínkových lanoviek nie je povolená. Negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín na lanovky je naďalej povinný, táto povinnosť neplatí pre deti do 10 rokov. Táto povinnosť rovnako neplatí pre očkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19 a majú o tom doklad.

Prevádzky divadelných, hudobných, exteriérových filmových a podobných kultúrnych podujatí v okresoch v I. stupni varovania podľa COVID automatu budú môcť zaplniť maximálnu kapacitu na 50 % divákov, maximálne však do počtu 500 ľudí v exteriéri alebo 250 ľudí v interiéri. V II. stupni varovania bude maximálna kapacita taktiež 50 % divákov, maximálne však do počtu 200 ľudí v exteriéri alebo 150 ľudí v interiéri. Prevádzka filmových podujatí v interiéri naďalej nebude povolená.

Od 9. mája 2021 sa rušia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, ŤZP a ich sprievodcov.

- Reklama -