Sulík o odvolávaní Kolíkovej: Je to nafúknutý humbuk

0
podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) má podporu poslaneckého klubu strany Slobody a Sloboda (SaS). Povedala to predsedníčka klubu Anna Zemanová. Ako doplnila, na poslaneckom klube sa s ministerkou rozprávali o veciach, ktoré sú uvedené v návrhu na jej odvolanie. Podľa nej dostali dostatočné odpovede. V pondelok 10. mája sa uskutoční mimoriadna schôdza Národnej rady SR (NR SR), na ktorej má byť Kolíková odvolávaná z funkcie. Schôdzu iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

Zemanovej slová potvrdil aj líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý zopakoval, že strana stojí za Máriou Kolíkovou. „Celá kauza je obrovsky nafúknutý humbuk,” uviedol pre médiá šéf liberálov. Ak by hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) „nepodržalo” Kolíkovú vo funkcii ministerky, považoval by to za porušenie koaličnej zmluvy a dobrých vzťahov.

Aj na poslaneckom klube Sme rodina zodpovedala Kolíková podľa predsedu klubu Petra Pčolinského na všetky otázky k podnikaniu jej rodinnej firmy. Povedal to vo štvrtok 6. mája v diskusnej relácii televízie Joj Na hrane. Na základe toho nevidí dôvod na to, aby bola odvolaná z funkcie.

Opoziční poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uvádzajú, že od nástupu na post ministerky spravodlivosti Kolíková preukazuje veľkú mieru neodbornosti. „Prakticky všetky návrhy, ktoré predložila, boli podrobené rozsiahlej odbornej kritike a často museli byť dopracované na pôde NR SR,” uviedli. Podľa opozície ministerka zlyhala aj pri tragických udalostiach týkajúcich sa osôb držaných za zvláštnych okolností vo väzbe.

„Mária Kolíková je bez akýchkoľvek pochybností spoluvlastníčkou firmy MK Real, s.r.o. Ďalšími spoluvlastníkmi tejto firmy sú brat a matka ministerky a konateľkou je nevlastná sestra ministerky. Konateľka bola v januári 2020 právoplatne odsúdená za spreneveru takmer 16-tisíc eur, ktoré patrili majiteľom bytov v bytových domoch v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala rodinná firma Kolíkovcov MK Real, s.r.o.,” doplnili poslanci v návrhu.

- Reklama -