Na poslancov čaká správa o činnosti ombudsmanky či komisárky pre deti

0
poslanci NRSR počas rokovania (Foto: TASR)

Na poslancov Národnej rady SR (NR SR) dnes čakajú správy o činnosti ombudsmanky, komisárky pre deti, ale aj komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2020. Ako prvá by mala v pléne vystúpiť verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Zo správy o jej činnosti za uplynulý rok vyplýva, že sa zaoberala viacerými neprimeranými zásahmi do ľudských práv v dôsledku prijímania opatrení na potláčanie šírenia koronavírusu. Ľudia sa na ňu obracali v súvislosti s povinnou štátnou karanténou, právom na vzdelávanie detí či porušovaním práv žien počas pôrodu. Zaoberala sa tiež situáciou ľudí z marginalizovaných rómskych komunít. Štvrtý rokovací deň 28. schôdze parlamentu je od 9:00.

Podnety na úrad komisárky pre deti sa v roku 2020 najčastejšie zameriavali na výhrady spojené s prerušením školského vyučovania a s tým spojeným právom dieťaťa na vzdelanie. Týkali sa tiež práv dieťaťa na stretávanie sa s rodičom, ktorému dieťa nebolo súdnym rozhodnutím (alebo schválenou dohodou rodičov) zverené do osobnej starostlivosti, či problémov nerešpektovania rozhodnutia súdu pri striedavej osobnej starostlivosti rodičov počas pandémie. Zaoberali sa taktiež problémami spojenými s obavami zdravotných rizík, napríklad dôsledkom testovania detí na zistenie prítomnosti koronavírusu, šikanovaním či zdravotnými problémami detí spojenými s prekrytím horných dýchacích ciest. V súvislosti s opatreniami príslušných orgánov vydanými na predchádzanie šíreniu ochorenia COVID-19, ktoré sa týkajú maloletých detí a žiakov, sa na komisárku obrátilo približne 790 rodičov.

V roku 2020 bolo na úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím doručených 685 podnetov. Z toho bolo na posúdenie a preskúmanie rozhodnutí orgánov verejnej správy určených 221 podnetov z oblasti zamestnanosti a kompenzácií, 86 podnetov z oblasti občianskoprávnej a rodinnoprávnej agendy, 143 podnetov súvisiacich s oblasťou zdravotníctva a sociálneho poistenia, 66 podnetov týkajúcich sa bezbariérovej prístupnosti, 102 podnetov z oblasti sociálnych služieb a vzdelávania a 67 podnetov zaoberajúcich sa starostlivosťou o maloletých. V správe sa ďalej konštatuje, že úrad komisára vykonáva od začiatku pandémie na území SR systematický monitoring informácií o pandémii. V rámci tejto činnosti bolo zistené, že v období začiatku pandémie v roku 2020 boli informácie pre verejnosť značne decentralizované a poskytované verejnosti individuálne prostredníctvom jednotlivých inštitúcií, čo výrazne komplikovalo prístup k informáciám pre osoby so zdravotným postihnutím a poskytovateľov sociálnych služieb.

- Reklama -