Počet pracovných ponúk na skrátený úväzok klesol

0
poštárka (Autor: TASR)

Pracovný portál Profesia zaznamenal od začiatku tohto roka do 5. mája takmer 79-tisíc pracovných ponúk. Drvivá väčšina firiem v nich ponúka prácu na plný úväzok. Takýchto inzerátov bolo takmer 71-tisíc. Skrátený úväzok uvádzalo iba necelých 5,4 tisíca pracovných ponúk. Dostupnosť takýchto možností je oproti predošlým rokom nižšia. Aktuálne predstavuje podiel ponúk na skrátený úväzok 6,8 percenta. V roku 2019 išlo o vyše 9 percent. Až do nástupu pandémie podiel flexibilnejších ponúk medziročne jemne rástol. V tlačovej správe to uviedla spoločnosť Profesia.

Skrátený úväzok môžeme podľa spoločnosti Profesia považovať za flexibilnejšiu pracovnú zmluvu, pri ktorej vedia matky či ďalšie skupiny ľudí lepšie zosúladiť svoje pracovné a ďalšie povinnosti. Za apríl uverejnili firmy takýchto 1 834 ponúk. „Mimo Bratislavského kraja môžeme ponuky, ktoré zamestnávatelia uverejnenia počas jedného mesiaca, počítať iba v desiatkach,” tvrdí firma. V apríli bolo v hlavnom meste a okolí 687 takýchto inzerátov. Nasledoval Trnavský kraj so 188 ponukami. V ostatných krajoch počet takýchto možností nepresiahol hranicu 150.

Spomedzi jednotlivých sektorov je v tomto roku najviac možností na skrátený úväzok v obchode, administratíve, pomocných prácach, doprave a špedícii a v gastre. Ide najčastejšie o operátora výroby, administratívneho pracovníka či robotníka.

- Reklama -