Gröhling: Aký má zmysel zákaz vychádzania v ružových okresoch?

0
minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) nevidí zmysel v tom, aby bol v ružových okresoch naďalej v platnosti zákaz vychádzania. Verí, že v priebehu budúceho týždňa sa o tom definitívne rozhodne. Šéf rezortu školstva to povedal po dnešnom rokovaní vlády.

„Predpokladám, že aj na základe týchto čísel, ktoré momentálne máme, príde už budúci týždeň k tomu rozhodnutiu a bude aj do Národnej rady poslaný zákon v rámci hospodárskej mobilizácie, kde by sa mohli riešiť aj tieto náležitosti,“ povedal Gröhling. Minister potvrdil, že na vláde sa rokovalo aj s epidemiológmi a hlavným hygienikom Jánom Mikasom.

Gröhling uviedol, že v priebehu budúceho týždňa sa veľmi veľa okresov na základe COVID automatu preklopí do ružovej farby, čo okrem otvárania základných škôl znamená aj otváranie stredných škôl. Podľa ministra pôjde o zlomový týždeň. „Je to vždy o opatrnosti. Aj v rámci školstva by sme podľa regionálneho prerozdelenia mohli už ísť aj do výraznejšieho uvoľňovania, ale chceme ešte jeden týždeň počkať,“ tvrdí šéf rezortu školstva.

Podľa Gröhlinga by sa malo pristúpiť aj k zvýhodneniu zaočkovaných ľudí, v koalícii sa o tom podľa neho už diskutuje. „Myslím si, že zaočkovaných ľudí by sme mali zvýhodňovať oproti všetkým ostatným, lebo potrebujeme sa dostať k tomu cieľu, aby sme mali čo najvýraznejší počet zaočkovaných ľudí,“ uviedol minister. Dodal, že od mantry testovania by sa malo upustiť, pretože očkovanie je návratom k reálnemu životu.

- Reklama -