Suja: Miera registrácie na očkovanie je extrémne nízka

0
Odvolaný bývalý riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja to s mierou očkovania nevidel na Slovensku optimisticky. (Foto: SITA)

Miera registrácie na očkovanie je extrémne nízka. Generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja povedal, že pri realistickom odhade miera zaočkovanosti na Slovensku nedosiahne 38 %. Pri optimistickom pohľade by podľa neho mohla v auguste zaočkovanosť dosiahnuť 48 %, stále by však nebola zaočkovaná ani kritická masa. „V priebehu nasledujúcich týždňov si neviem predstaviť, že by sa každý, kto má záujem, nedostal k vakcíne,“ konštatoval Suja na pondelňajšom tlačovom brífingu. Problémom bude podľa neho „získať masy“, aby sa začali prihlasovať na očkovanie.

Ako Suja informoval, najvyššia dostupnosť vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech je aktuálne v Košickom a Bratislavskom kraji. Dlho sa však bude čakať na vakcínu AstraZeneca v Bratislavskom kraji. V Bratislave môžu na túto vakcínu ľudia čakať až štyri týždne.

NCZI aktuálne eviduje 258-tisíc čakateľov na vakcínu. Za štvrtok, kedy otvorili registráciu na očkovanie pre všetky vekové kategórie, sa pritom zaregistrovalo len približne 130 až 135-tisíc ľudí. „Pokiaľ sa niečo nezmení, o tri až štyri týždne môžeme zatvárať vakcinačné centrá,“ dodal Suja.

Čo sa týka termínov pre 16 a 17-ročných záujemcov o očkovanie – boli pridelené správne a v rámci vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, uviedol Suja. V oblastiach, kde boli mladým ľuďom pridelené termíny, podľa neho nie je taký dopyt po vakcinácii. Táto skupina navyše prejavila vysokú mieru mobility.

Ako Suja uviedol, po zrušených termínoch pre mladých sa v niektorých mestách výrazne znížil celkový počet záujemcov o očkovanie. Napríklad v Bardejove na budúci týždeň klesol počet prihlásených na vakcínu od Pfizeru zo 116 na jedného.

„Z môjho pohľadu to pôsobí dosť demotivačne pre dotknutých mladých ľudí,“ konštatoval generálny riaditeľ NCZI. Mladí si podľa neho hľadali očkovacie miesta, kde bola vysoká pravdepodobnosť, že by sa mohli dostať k vakcíne. „Ja osobne dosť oceňujem to, ako sa k tomu postavili,“ dodal.

- Reklama -