Matovič: Mám už plné uši hlúpych, cynických a neľudských rečí…

0
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas tlačového brífingu v Bratislave 15. apríla 2021. (Foto: TASR)

Osamelá matka s dvomi deťmi pracujúca za minimálnu mzdu by po pripravovanej daňovo-odvodovej reforme mohla mať čistý mesačný príjem 1 021 eur namiesto súčasných 606 eur.  Na sociálnej sieti to tvrdí líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

  • Vysnívaný sociálny štát

Osamelá matka s dvomi deťmi by si tak po reforme daní a odvodov prilepšila o 415 eur mesačne. V súčasnosti podľa neho má táto matka príjem 606 eur, a to vrátane dvoch prídavkov na deti a dvoch daňových bonusov. „Môj vysnívaný “sociálny štát”, po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od leta chystám, tejto istej matke poskytne cca 1 021 eur mesačne,” napísal šéf rezortu financií.

  • Zvyšovanie DPH

Minister financií znova pripustil pri daňovo-odvodovej reforme zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH). “Samozrejme, v situácii, keď Fico s Pellegrinim doslova vybrakovali našu spoločnú špajzu o desiatky miliard, v situácii, keď nám kvôli kríze chýbajú v rozpočte miliardy eur, nemôžeme takúto zásadnú zmenu Slovenska na skutočne sociálny a prorodinný štát urobiť na ďalší dlh – nikto nám na to nepožičia. To znamená, že na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH.”

Nebude to zrejme jednoduché. Matovič si to uvedomuje a tvrdí, že “voči tomu začnú neuveriteľne brojiť najmä tí, pre ktorých je hodnota rodiny a detí cudzí pojem, ktorý by najradšej zo slovníka vymazali. Tí, ktorí si užívajú svoje miliónové majetky bez toho, aby niekedy nejaké dane platili a vedia, že vyššej DPH by už neušli.”

  • Mám dosť zbabelcov

“Mám plné uši týchto hlúpych, cynických a neľudských rečí. Mám už dosť tých sladkých rečí, ako nám všetkým na rodinách záleží, ale v skutočnosti pre ne hovno dlhé roky robíme. Mám už dosť zbabelcov, ktorí radšej naložia do gatí, ako by sa mali postaviť zbohatlíkom a podvodníkom.”

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) sa rozpráva s novinármi pred 85. rokovaním vlády SR v Bratislave 17. marca 2021. (Foto: TASR)

Strana Za ľudí zvýšenie DPH zo súčasných 20 na 25 percent nepodporí, povedala predsedníčka strany Veronika Remišová.

minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) Foto: TASR

Predseda SaS Richard Sulík sa po stredajšom rokovaní vlády vyjadril, že minister financií Igor Matovič má plány napríklad zvýšiť DPH na 25 percent alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností. SaS podľa Sulíka so zvyšovaním daní zásadne nesúhlasí. Pre stranu SaS je podľa neho zvyšovanie daní “červenou líniou”.

- Reklama -