PRIESKUM: Ktorej vakcíne Slováci dôverujú najviac, prinášame čísla

0
Na snímke ľudia čakajúci na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 stoja pred vstupnou bránou do priestorov Veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave v nedeľu 14. marca 2021. Foto: TASR

Najdôveryhodnejšou vakcínou je pre Slovákov stále vakcína Comirnaty od spoločností Pfizer/Biontech. V jej účinnosť a bezpečnosť dôverujú Slováci najviac spomedzi všetkých siedmich vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú registrované alebo ich aktuálne posudzuje Európska lieková agentúra (EMA). Ukázal to prieskum spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA realizovala od 22. do 27. apríla tohto roka na vzorke 521 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

Vakcína Sputnik V si však narozdiel Comirnaty u Slovákov pohoršila. Kým v predošlom prieskume sa umiestnila ruská vakcína na druhej priečke, tentokrát zastáva druhú pozíciu v dôveryhodnosti Slovákov vakcína Moderna.

Vakcíne od konzorcia Pfizer/Biontech plne alebo skôr dôveruje takmer 65 % respondentov. Najväčšiu dôveru má táto vakcína u ľudí nad 55 rokov a u vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov. Dôverujú jej viac muži ako ženy. Vakcíne Moderna dôveruje takmer 59 % opýtaných, v porovnaní s ostatným prieskumom si tak výrazne polepšila. Najväčšiu dôveru si získala u rovnakej vekovej kategórie ako vakcína Comirnaty.

Sputnik V má podľa prieskumu dôveru u takmer polovice Slovákov. Naposledy pritom dôveru v túto vakcínu deklarovalo 56 % účastníkov prieskumu. Ruskej vakcíne dôverujú najviac respondenti so stredoškolským a nižším vzdelaním, najčastejšie ľudia z dedín a obcí, aj pri tejto vakcíne prevažujú muži.

Naopak, spomedzi všetkých vakcín má u opýtaných najmenšiu dôveru vakcína AstraZeneca. Skôr alebo vôbec jej nedôveruje až 57 % Slovákov, čo je výrazne viac oproti ostatným, teda aj doteraz neregistrovaným, vakcínam. V porovnaní s predošlým prieskumom si rovnako ako Sputnik AstraZeneca pohoršila, naposledy vyslovila nedôveru v túto vakcínu polovica respondentov. Aktuálne jej dôveruje niečo viac ako tretina Slovákov, najviac mladí od 15 do 24 rokov.

Takmer polovica účastníkov prieskumu nevedela posúdiť dôveryhodnosť vakcíny CureVac, podobné percento sa vyjadrilo aj pri vakcíne Novavax. Na druhej strane, túto odpoveď respondenti najmenej volili pri vakcíne AstraZeneca, k jej bezpečnosti sa nevedelo vyjadriť len bezmála 9 % z nich.

- Reklama -