Tragédia v Indii, za deň pribudlo vyše 400-tisíc nových prípadov

0
Situácia v Indii je katastrofická. Zdroj: SITA

India v sobotu dosiahli ďalší denný globálny rekord v počte nových prípadov ochorenia COVID-19. Tamojšie úrady zaznamenali denný nárast o 401 993 nakazených, čím celkový počet infikovaných v druhej najľudnatejšej krajine sveta stúpol na 19,1 milióna.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva za ostatných 24 hodín zomrelo ďalších 3523 ľudí, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 211 853. Odborníci sa však domnievajú, že obe čísla nie sú konečné.

Experti pripisujú nárast počtu infekcií novým, nákazlivejším variantom koronavírusu a masovým zhromaždeniam, ako sú politické zhromaždenia a náboženské podujatia, ktoré aj napriek pandémii mohli pokračovať. V štáte Západné Bengálsko vo štvrtok v štátnych voľbách hlasovalo milión voličov, ktorí nedodržiavali sociálne odstupy.

Indii s krízou pomáha aj viac ako 40 zahraničných štátov. Japonsko v piatok oznámilo, že do Indie pošle 300 ventilátorov a 300 kyslíkoch koncentrátorov. Svoju pomoc sľúbili aj Francúzsko, Nemecko, Írsko či Austrália. Dve lietadlá s kyslíkovým vybavením poslalo aj Rusko a vybavenie poskytli aj Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Singapur, Spojené arabské emiráty a Thajsko.

- Reklama -