Pandémia na Slovensku zvýšila nezamestnanosť na takmer osem percent

0
Ženy sú v čase pandémie viac skloňované v súvislosti s čerpaním OČR a starostlivosťou o deti (ilustračné foto). Zdroj: iStock

Pandémia koronavírusu zvýšila mieru evidovanej nezamestnanosti na Slovensku z 5 percent na takmer 8 percent. Pri príležitosti Sviatku práce na to v analýze upozornila analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Kým vo februári minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti u nás dosahovala 5,05 % a bez práce bolo necelých 139-tisíc ľudí schopných nastúpiť ihneď do zamestnania, v marci tohto roka sa počet nezamestnaných zvýšil na viac ako 218-tisíc a miera nezamestnanosti na 7,98 %. Dobrou správou podľa analytičky je, že počet nezamestnaných by mohol opätovne klesať už od druhej polovice tohto roka. Upozornila na to, že aj pracovný portál Profesia len prednedávnom zverejnil údaje o rastúcom trende zverejnených pracovných ponúk.

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas prvej aj druhej vlny pandémie tzv. home office, teda práca z domu. „Pre väčšinu pracujúcich Slovákov a Sloveniek je home office iba fikciou a prácu dokážu vykonávať len na pracovisku,” uviedla Sadovská. Ako upozornila, na Slovensku predstavuje podľa údajov OECD podiel pracovných miest, ktoré je možné vykonávať aj z domu, iba 29 %. Pracovať v režime home office je viac možné v mestách a u pracovníkov s vysokoškolským diplomom ovládajúcich moderné technológie.

Na rozdiel od ľudí, ktorých práca sa dá vykonávať aj z domu, je až polovica pracujúcich Slovákov a Sloveniek zamestnaná v priemysle, obchode a stavebníctve. „Nehovoriac o zamestnancoch kritickej infraštruktúry, v prípade ktorých je účasť na pracovisku nevyhnutná,” tvrdí analytička. Slovensko sa tak vyznačuje vysokými podielmi pracujúcich v takých segmentoch ekonomiky, v ktorých je home office nepredstaviteľný. Najväčší potenciál pre prácu na diaľku majú podľa Sadovskej odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti. Tieto oblasti však dovedna nezamestnávajú ani desatinu zo všetkých pracujúcich Sloveniek a Slovákov.

- Reklama -