Banky dosiahli v prvom štvrťroku na Slovensku zisk cez 125 mil. eur

0
Foto: TheDigitalWay, Pixabay

Banky dosiahli prvých troch mesiacoch tohto roka na Slovensku čistý zisk 125,5 mil. eur. Ako ďalej vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska (NBS), v medziročnom porovnaní je to výrazný nárast, keďže ku koncu marca minulého roka to bol zisk 64,1 mil. eur. Okrem nižších regulačných nákladov sa zmiernila aj tvorba opravných položiek. Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, však klesli o 4,7 % na 398,7 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií stúpli o 3 % na 154,5 mil. eur.

V minulom roku evidoval bankový sektor podľa predbežných údajov pokles zisku zhruba o 27 % na zhruba 470 mil. eur. Pod zníženie ziskovosti sa podľa centrálnej banky podpísala pandémia, keď v dôsledku zhoršenej ekonomickej situácie začali viaceré banky vo zvýšenej miere vytvárať opravné položky a rezervy. Banky sa tak v predstihu začali pripravovať na možnosť zvýšeného zlyhávania úverov v budúcnosti. Zároveň bankový sektor čelil tlakom spôsobeným dlhodobo nízkou úrovňou úrokových sadzieb.

V nasledujúcom období bude zisk bánk podľa národnej banky významnou mierou ovplyvnený ďalším vývojom kreditných nákladov. V prípade, že sa zlyhané úvery zvýšia, vznikne potreba vyššej tvorby opravných položiek, čo by opätovne nepriaznivo ovplyvnilo ziskovosť bankového sektora. Bankový sektor však ostáva podľa centrálnej banky aj naďalej kapitálovo dostatočne silný. Z tohto pohľadu by ho nemali ohroziť ani straty z možných zlyhaní úverov v budúcnosti v dôsledku koronakrízy.

- Reklama -