Kollár: Programové vyhlásenie môže vymaniť z najchudobnejšej sféry veľké množstvo ľudí

0
Na snímke vľavo hore poslanec NRSR Marián Viskupič (SaS), dole uprostred predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) a vpravo hore poslankyňa NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS) (Foto: TASR)

V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Zatiaľ sa do nej prihlásilo 18 rečníkov písomne. Záujem vystúpiť v pléne prejavili najmä opoziční poslanci. Okrem prihlásených zákonodarcov sa chcú do diskusie zapojiť aj viacerí ministri a podpredsedovia parlamentu. Vystúpil už aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

 “Je to dobré PVV, ktoré je v prvom rade zamerané na rodiny, na podporu rodín, udržanie stability rodín a ich ďalší rozvoj. Vláda má ambíciu urobiť veľkú reformu v sociálnej oblasti a zamerať sa najmä na finančnú stránku najohrozenejších obyvateľov Slovenska, to sú matky s deťmi a neúplné rodiny,” skonštatoval. Ak by sa vláde toto podarilo naplniť, podľa Kollára tak vymania z najchudobnejšej sféry veľké množstvo ľudí. Hovoril aj o pláne obnovy a odolnosti. Pripomenul záujmy Slovenska na investovanie financií do rôznych sociálnych oblastí.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval tým, že mu pripomenul počty úmrtí na ochorenie COVID-19. Tvrdí, že k tomu prispela aj doterajšia vláda. “Vy ste sa na tie rodiny vykašlali, nemyslím vás konkrétne, ale Matovičovu vládu,” vyhlásil s tým, že vláda akoby zabudla na pandémiu a v PVV ani nedoplnila plány na vyrovnanie sa s následkami koronakrízy.

Erika Tomáša (nezaradený) prekvapili slová o pláne reformovať sociálny systém. Poukázal na to, že Sme rodina malo svojho ministra práce a viaceré sociálne opatrenia za uplynulý rok už zrušili.

poslanci NRSR počas rokovania (Foto: TASR)

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne.

Plénum by malo v piatok rokovať do 19.00 h. Podľa odsúhlaseného postupu by malo plénum v pondelok (3. 5.) zasadať až do prerokovania PVV. Následne by mali poslanci hlasovať o dôvere vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Podmienkou na získanie dôvery od NRSR je, aby kabinet podporilo aspoň 76 členov snemovne.

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NRSR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

- Reklama -