streda, 19 mája, 2021
9.9 C
Bratislava
Úvod Aréna Ekonóm Šebo: Obávam sa, že tento rok skrachuje veľmi veľa gastro prevádzok

Ekonóm Šebo: Obávam sa, že tento rok skrachuje veľmi veľa gastro prevádzok

Druhá vlna pandémie mala byť milosrdnejšia než prvá. A napriek tomu ekonóm Ján Šebo hovorí, že má obavy, že skrachuje veľa gastro prevádzok. Alebo zmenia majiteľa. “Realita je iná ako sa čakalo,” vysvetľuje Šebo.

Vy ste dali dohromady 1000 najväčších zariadení poskytujúcich vyslovene gastro služby. Dajme odtiaľ preč najväčšiu fast foodovú prevádzku, aby nám to trošku nemýlilo ceny a máme pred sebou sumár 999 najväčších zariadeniach poskytujúcich stravovacie služby. Čo tam vidíme? Ako sa na nich odrazila pandémia?

Môžeme povedať, že v roku 2020 im poklesli tržby o viac ako 40 percent, pričom tieto spoločnosti neboli nikdy vysokoziskové, to znamená, že z jednotky tržby nikdy nevyrobili nejako veľa zisku. Ono v roku 2019 bola ziskovosť tohoto sektora, volajme ho gastro, niekde na úrovni 2 percent. To znamená, že zo 100 eur tržieb vyrobili 2 eurá zisku. To znamená, nie je to veľmi ziskové odvetvie. Keď im poklesli tržby o 40 percent, celé to gastro sa dostalo do straty, kde na 100 eur tržieb vyrobili viac ako 6 eur straty.

Skúsme sa na to pozrieť v absolútnych číslach.

Týchto 999 spoločností dokázalo vytvoriť v roku 2019 zisk vyše 16 miliónov eur. V roku 2020 však vyrobili stratu okolo 31 a pol milióna eur.

A akým spôsobom, odkiaľ tie gastro prevádzky zobrali peniaze na vykrytie tej straty?

Vyslovene je vidieť, že to vykrývali z vlastného imania. Pokúšali sa nezadlžovať, lebo sú veľmi zadĺžené tie spoločnosti, ale vyslovene to išlo z vlastného imania, takže rozpúšťali zisky z minulých období, rozpredávali časť ako keby vlastného imania, aj keď musím uznať, že im neklesali aktíva, takže sa snažili tie prevádzky skôr konzervovať, držať ich nečinné, ale ten majetok tam a všetky tie straty sanovali z toho, že si vlastníci alebo majitelia spoločností odpisovali z vlastného imania, ktoré tam nahromadili.

To je ale asi dlhodobo neudržateľné…

Nie, takéto niečo sa nedá udržať, ak by rok 2021 nebol lepší ako 2020, tak by začali veľmi silné krachovania už aj v týchto najväčších spoločnostiach. No a to je presne tá vec: keď sme sa začali detailnejšie pozerať na malé gastro prevádzky, veľmi začali narastať hlavne tie také právne formy ochrany majetku. Ináč povedané, ešte nekrachovali v takej veľkej miere, ale začalo tam dochádzať k rôznym typom záložného práva a nejakého veriteľského práva, takže niekto iný si vlastne začal uplatňovať ako keby nárok na majetok. To znamená, začali veľmi intenzívne zápisy na zriadenie záložného práva. Čo z toho vyplýva? Ak sa aj môže gastro prevádzka po druhej vlne pandémie obnoviť, vyzerá to, že bude dochádzať k značnej zmene vlastníckej štruktúry a zariadenia začnú ovládať noví majitelia.

Zaznamenali ste tam nejakú spoločnú črtu pri tých zmenách, že sa možno rovnakí noví majitelia opakujú pri viacerých rôznych prevádzkach?

Presne tak. Skôr to začína byť zosieťovavanie, takzvaná konsolidácia, to znamená, že silnejšie skupiny, ktoré mali naakumulovaný cashflow, teda mali značný objem finančných prostriedkov, alebo majú prístup k úverom, lebo úvery sú extrémne lacné len je ťažké sa k nim dostať, to je ten paradox krízy, tak tieto spoločnosti si začínajú uplatňovať predkupné práva alebo záložné práva na majetky veľmi zaujímavých poskytovateľov stravovacích služieb. Povedzme, že ich záujem sa sústreďuje na malé reštaurácie v zaujímavých lokalitách.

Väčšina ekonómov, prognostikov aj politikov hovorila, že druhá vlna nezasiahne podnikateľov tak prudko ako prvá vlna, lebo už sú predsa len aj pripravení… Vieme toto porovnať?

Vieme a realita je iná ako sa čakalo. Keď sa pozriete na sektor ubytovania, tak január 2021 je ešte horší ako bol apríl 2020, teda druhá vlna je horšia ako prvá vlna pandémie. Napriek očakávaniam.

Človek by si povedal, že ľudia musia jesť a reštaurácie sa už nejako prispôsobili trendu výdajní, takže vydávajú jedlo cez okienko, len aby im tie tržby tak veľmi neklesli… Ale opäť, hoci sa reštaurácie snažia a vychádzajú klientom v ústrety, za január vidíme straty tržieb až 40 percent, čo je nárast oproti prvej vlne pandémie, kde boli straty do 30 percent. Takže obávam sa, že tento rok zaznamenáme veľmi veľa krachov. Plus vidíme naozaj veľa nových zápisov.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

- Reklama -

NAJČÍTANEJŠIE

- Reklama -
Slovensko
Pozitívne vzorky 387,892 Úmrtí 12,248 Uzdravení 371,361 Infikovaných 4,283 Last updated: 19. mája 2021 - 05:25 (+02:00)
Koronavírus (COVID-19), súhrn a štatistiky
- Reklama -