India zaznamenala už viac ako 200.000 úmrtí na koronavírus

0
Zdravotníci pomáhajú svojej kolegyni, ktorá odpadla z vyčerpania v testovacom centre v indickom Naí Dillí, archív. (Foto: TASR/AP)

India zaznamenala už viac ako 200.000 úmrtí spojených s novým typom koronavírusu. Za ostatných 24 hodín tam prvýkrát pribudlo viac než 3000 úmrtí. Na subkontinente tiež v stredu už siedmy deň po sebe zaznamenali vyše 300.000 novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, píše agentúra AFP.

V priebehu posledných 24 hodín pribudlo v Indii 360.960 nových prípadov nákazy a 3293 súvisiacich úmrtí, spresňuje agentúra Reuters.

Doteraz tam podľa indického ministerstva zdravotníctva podľahlo novému koronavírusu 201.187 ľudí. Odborníci sa však domnievajú, že skutočný počet obetí je oveľa vyšší.

India patrí momentálne k štátom, ktoré sú aktuálne najviac zasiahnuté epidémiou infekčnej choroby COVID-19. Iba za apríl tam pribudlo takmer šesť miliónov potvrdených prípadov nákazy, približuje AFP. Od začiatku pandémie krajina eviduje približne 18 miliónov infikovaných.

Mnohí experti predpovedajú, že súčasná vlna epidémie v Indii – pripisovaná variantom koronavírusu i hromadným verejným podujatiam z uplynulého obdobia – nedosiahne svoj vrchol skôr než za tri týždne.

Zdravotnícke zariadenia v Indii hlásia pod náporom covidových pacientov akútny nedostatok lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ako aj zásob kyslíka i liekov. Počet obetí epidémie neustále stúpa a v Naí Dillí úrady pristupujú k masovým kremáciám tiel, ktoré sa hromadia v preplnených nemocničných márniciach.

V Indii doposiaľ podali 150 miliónov dávok protikoronavírusových vakcín a od soboty sa očkovací program rozšíri tak, aby zahŕňal všetkých dospelých, čo znamená, že zaočkovať sa bude môcť o 600 miliónov ľudí viac.

Mnoho indických zväzových štátov však upozorňuje, že nemá dostatočné zásoby vakcín, a odborníci vyzývajú ústrednú vládu, aby v súvislosti s očkovaním uprednostnila zraniteľné skupiny a ťažko postihnuté oblasti.
        

- Reklama -