USA sa podelia so svetom o svoje dávky vakcíny od AstraZenecy

0
AstraZeneca (Foto: TASR/AP)

Spojené štáty sa so svetom podelia o svoje zásoby vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca hneď, ako očkovaciu látku schváli americký federálny úrad pre bezpečnosť liečiv. V pondelok to exkluzívne pre tlačovú agentúru AP uviedol Biely dom. Očakáva sa, že v nasledujúcich mesiacoch, v máji a júni, bude na vývoz vyčlenených 60 miliónov dávok.

Pôjde o pokračovanie politiky prezidenta Joea Bidena a jeho administratívy, ktorá minulý mesiac rozhodla o zaslanie približne štyroch miliónov dávok vakcíny do Mexika a Kanady. Vakcína od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca sa vo veľkej miere používa po celom svete, ale americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ju ešte v USA nepovolil, pripomína AP.

Biely dom podľa AP získal istotu, že v krajine je dostatok zásob troch schválených a podávaných vakcín. Cez víkend sa totiž v USA obnovilo očkovanie jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.

“USA preto nebudú AstraZenecu potrebovať niekoľko najbližších mesiacov,” povedal koordinátor Bieleho domu pre COVID-19 Jeff Zients a dodal, že USA pošlú dávky AstraZenecy iným krajinám. Ešte sa však definitívne nerozhodlo, kam ich dodajú, doplnil Zients.

- Reklama -