Česko: Senátori zvažujú obviniť Zemana z vlastizrady za vyjadrenia o Vrběticiach

0
Miloš Zeman, prezident Českej republiky. Foto: Hans Štembera

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil uviedol, že Senát sa bude zaoberať možnosťou ústavnej žaloby na českého prezidenta Miloša Zemana z dôvodu jeho vyjadrení ku kauze Vrbětice. Vystrčil to povedal v pondelok v rozhovore pre spravodajský server Novinky.cz.

“Predpokladám, že sa možnosťou podania na vlastizradu budeme minimálne zaoberať. Veci je ale najskôr potrebné dať dohromady a pozrieť sa na to, ako sa na situáciu dívajú odborníci,” povedal Vystrčil.

Senátorský klub strán ODS a TOP 09 na Twitteri napísal, že sa na svojom utorňajšom zasadaní bude zaoberať návrhom podania žaloby na prezidenta Zemana. “Kroky prezidenta republiky v posledných dňoch ukazujú, že prezident nekoná v záujme ČR,” píše senátorský klub a dodáva, “že tieto kroky nie je možné prehliadať”.

Vystrčil v nedeľňajšej relácii Partie na CNN Prima News povedal, že prezident podľa neho verejnosti prezradil “údaje zo živého prípadu”, čím ohrozil vyšetrovanie i bezpečnosť ČR.
“Prezident vo svojom vystúpení hovoril veci, o ktorých bezpečne viem, že boli na tajných rokovaniach označené ako dôverné,” povedal Vystrčil.

Vystrčil podľa Noviniek.cz reagoval na Zemanov nedeľňajší prejav. Prezident povedal, že okrem zapojenia agentov ruskej vojenskej tajnej služby vo Vrběticiach pracuje policajné vyšetrovanie i s druhou verziou – neodbornou manipuláciou s výbušninami.

Ruské médiá vyzdvihli Zemanove slova o neexistencii priamych dôkazov o prítomnosti ruských agentov v muničnom sklade vo Vrběticiach, píšu Novinky.cz. Tento údaj podľa Zemana pochádza zo správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS).

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z víkendu 17.-18. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky.

vo videu prejav českého prezidenta Miloša Zemana

- Reklama -