Na odovzdanie zbraní v rámci zbraňovej amnestie zostáva posledný týždeň

1
Ilustračné foto. Foto: SITA

Zbraňová amnestia sa tento týždeň končí. Nelegálne držané zbrane a strelivo môžu občania odovzdať na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru do piatka 30. apríla. Od novembra do konca marca sa podľa údajov Ministerstva vnútra (MV) SR vyzbieralo 860 nelegálne držaných strelných zbraní a 21.472 kusov streliva.

“Každá zbraňová amnestia je významný preventívny nástroj, pomáha nám znížiť počet nelegálnych zbraní, a tým aj riziko páchania trestnej činnosti takouto zbraňou,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti. Pripomenul, že držba zbrane bez povolenia je trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Ak však niekto odovzdá zbraň počas amnestie, trestnému stíhaniu sa vyhne.

“Mylné sú tiež predstavy, že štát chce takto „odzbrojiť“ ľudí. Každá zbraň ide na expertízu, aby sa zistilo, či s ňou nebol v minulosti spáchaný trestný čin. Po negatívnom výsledku majú občania možnosť si ju riadne zaevidovať a zlegalizovať, ak spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne môžu previesť jej vlastníctvo na inú osobu spĺňajúcu podmienky,” vysvetlil. V predchádzajúcich zbraňových amnestiách o väčšinu zbraní občania prejavili záujem a dali si ich zlegalizovať.

Doteraz boli vyhlásené tri zbraňové amnestie. Počas nich sa celkovo odovzdalo 10.865 zbraní a 82.010 kusov streliva.

- Reklama -

1 komentár

  1. Celý ten súbeh núdzových stavov a zbraňových amnestií vyhlásených v EU, ale najmä v postkomunistických krajinách je dielom Bruselu a konkrétne spolupráce NATO a Europarlamentu.
    Pri tom ako obmedzujú osobné slobody a šliapu po ľudských právach – by sa každý mal každý rozumný politik obávať o svoju bezpečnosť.
    No a do toho presuny vojsk NATO na pomoc ukrajinským banderovcom vo vraždení Rusov, je fakt veľké riziko, ak má národ (ktorému je Ruská federácia bližšia ako Washington) veľa zbraní vo vlastníctve či držbe.
    Ale zrejme podcenili zdravú “sedliacku” myseľ a normálni ľudia sa zbraní nezbavovali podľa predstáv Bruselskej kliky. Inak by tá “amnestia” netrvala tak dlho – 1/2 roka.
    Teraz bude treba očakávať sprísnenie zákona o zbraniach a strelive, lebo tie atlantické hovná sa budú presúvať nazad do svojich hajzlov najmä v Španielsku a Taliansku. Samozrejme, ak nepochodia ako hrdinskí vojaci Napoleona a Hitlera… Čo by si asi najviac zaslúžili.

Comments are closed.