India: Nákaza rekordne postupuje, krematóriá zakladajú pohrebné hranice

0
Spopoľnovanie tiel obetí ochorenia COVID-19 na pohrebných hraniciach v indickej metropole Naí Dillí v nedeľu 25. apríla 2021. V Indii zaznamenali v pondelok 26. apríla rekordných 352.991 nových prípadov nákazy koronavírusom a 2812 súvisiacich úmrtí. Preplnené krematória sú pre vysoký počet obetí nútené spopolňovať telá na pohrebných hraniciach. Tých je toľko, že ľuďom dochádza palivo a úrady v metropole Naí Dillí evidujú žiadosti o výrub stromov v miestnych parkoch. Nemocnice sú beznádejne plné a v niektorých prípadoch na jednom lôžku ležia dvaja až traja pacienti. India momentálne zažíva druhú vlnu nákazy, ktorá sa podľa odborníkov rýchlo šíri vďaka novým, nákazlivejším mutáciám vírusu SARS-CoV-2 a nepripravenosti vlády. (Foto: TASR/AP)

V Indii zaznamenali v pondelok rekordných 352.991 nových prípadov nákazy koronavírusom a 2812 súvisiacich úmrtí, informovala agentúra DPA.

Ako približuje agentúra AP, preplnené krematória sú pre vysoký počet obetí nútené spopolňovať telá na pohrebných hraniciach. Tých je toľko, že ľuďom dochádza palivo a úrady v metropole Naí Dillí evidujú žiadosti o výrub stromov v miestnych parkoch. Nemocnice sú beznádejne plné a v niektorých prípadoch na jednom lôžku ležia dvaja až traja pacienti.

Británia, Francúzsko, Izrael, Nemecko, Európska únia ako taká i Spojené štáty ponúkli tomuto subkontinentu pomoc. Londýn pošle do Indie zdravotnícky materiál vrátane kyslíkových koncentrátorov, ktoré z okolitého vzduchu filtrujú dusík a tak produkujú plyn s vysokým obsahom kyslíka.

Americký prezident Joe Biden povedal, že jeho krajina je “odhodlaná pomôcť Indii v čase núdze”. Washington potvrdil, že krajine poskytne prístup k materiálom potrebným na výrobu proticovidovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorá sa v Indii vyrába pod názvom Covishield.

India momentálne zažíva druhú vlnu nákazy, ktorá sa podľa odborníkov rýchlo šíri vďaka novým, nákazlivejším mutáciám vírusu SARS-CoV-2 a nepripravenosti vlády.

Príbuzní v špeciálnych ochranných odevoch sa objímajú počas spopolňovania obete COVID-19 v indickom meste Džammú. (Foto: TASR/AP)

Od vypuknutie pandémie sa podľa oficiálnych štatistík v Indii nakazilo koronavírusom 17,3 milióna ľudí a 195.123 na následky choroby COVID-19 zomrelo.

Sanitky s pacientmi s ochorením COVID-19 čakajú v dlhom rade pred nemocnicou v indickom Ahmadabáde. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -