Šikuta sa stal členom Rady Siete predsedov najvyšších súdov EÚ

0
Ján Šikuta, predseda Najvyššieho súdu SR (Foto: TASR)

Šéf Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta sa stal členom Rady Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie (EÚ). Informovala o tom Ivana Nittmannová z tlačového oddelenia NS SR. Dodala, že Šikuta bude členom Siete dva roky, pričom po ich uplynutí môže opäť kandidovať.

 „V Rade Siete bude spolu s predsedami najvyšších súdov Talianska, Holandska, Belgicka či Švédska. Za jej novú šéfku bola zvolená predsedníčka nemeckého Spolkového súdneho dvora Bettina Limperg,“ spresnila Nittmannová. Ako ďalej uviedla, Šikuta hodnotí odborné aktivity Siete ako veľmi prínosné a v prostredí únie aj obohacujúce. „V minulosti sám inicioval jednotný postoj Siete v súvislosti s obavami o nezávislosť súdnictva v Poľsku, ku ktorým sa opakovane vyjadroval ako Súdny dvor Európskej únie, tak aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu,“ doplnila.

Spresnila, že hlavným cieľom Siete je užšia vzájomná spolupráca najvyšších súdov, ako aj výmena názorov a skúseností zo súdnej praxe. “Je akýmsi fórom, prostredníctvom ktorého si môžu európske inštitúcie vyžiadať stanoviská najvyšších súdov a diskutovať o otázkach spoločného záujmu. Rovnako sa zaoberá legislatívnymi návrhmi, ktoré predkladajú európske inštitúcie na poli súdnictva, predovšetkým v občianskoprávnej a trestnoprávnej oblasti,” uviedla.

Sieť rieši tiež vzdelávanie sudcov či vzťah medzi najvyššími súdmi a výkonnou mocou. „Jej agendou je tiež riešenie financovania najvyšších súdov, proces menovania ich sudcov v rôznych členských štátoch únie, ako aj reforma konania pred Súdnym dvorom EÚ a hodnotenie európskej politiky týkajúcej sa súdnictva,“ priblížila s tým, že pracovnými jazykmi Siete sú francúzština i angličtina a sídlom je Paríž.

- Reklama -