Ukrajina: Nový zákon umožní do 24 hodín povolať do služby vojakov v zálohe

0
ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon umožňujúci povolať do služby vojakov v zálohe do 24 hodín bez potreby vyhlásenia mobilizácie. S odvolaním sa na prezidentovu kanceláriu o tom v stredu informovali agentúry AP a UNIAN.

Nový zákon, ktorý prijal ukrajinský parlament koncom marca, umožní krajine “rýchlo posilniť všetky jednotky ozbrojených síl vojakmi v zálohe, čím sa výrazne zvýši ich bojová schopnosť v prípade vojenskej agresie,” uviedol Zelenského úrad vo svojom vyhlásení. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok uviedol, že “Rusko bude mať čoskoro pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 120.000 vojakov”. Vyzval tiež Západ, aby sprísnil sankcie proti Moskve so zameraním na odvetvia ruskej ekonomiky.

Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Zároveň došlo v poslednej dobe aj zvýšeniu počtu ozbrojených incidentov pozdĺž línie prímeria v Donbase. To vyvoláva obavy z možného opätovného vzplanutia bojov v regióne.

- Reklama -