Hovoriť s Ruskom formou požiadaviek nemá perspektívu, odkázal Kremeľ Česku

0
Zamestnanci veľvyslanectva nakladajú kufre do auta pred veľvyslanectvom Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Pre Rusko je neprijateľné, aby s ním iné krajiny komunikovali formou požiadaviek, ako to zdôraznil ruský prezident Vladimir Putin vo svojom príhovore pred oboma komorami parlamentu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval pre agentúru TASS na výzvu Českej republiky, aby Rusko umožnilo návrat vyhostených zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve, inak Praha vypovie ďalších ruských diplomatov.

“Akurát dnes hovoril prezident Putin o tom, že používať pri dialógu s nami rétoriku požiadaviek nemá perspektívu,” povedal Peskov.

Kremeľ reagoval bezprostredne po tom, ako nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek označil recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve za neprimeranú reakciu a vyzval Rusko, aby im do štvrtka 12.00 h SELČ umožnilo vrátiť sa. V opačnom prípade ČR vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

Podobne reagovala na Kulhánkove slová aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej je takýto tón pri rokovaniach s Ruskom neprijateľný. “Odporúčame Prahe, aby si ultimáta nechali pre komunikáciu v rámci NATO,” cituje Zacharovovú agentúra RIA Novosti. Hovorkyňa dodala, že Moskva si vo štvrtok opäť predvolá českého veľvyslanca v Rusku.

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby. Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom.

Český Senát medzitým označil útok vo Vrběticiach za akt štátneho terorizmu a vyzval vládu, aby vypovedala zmluvu s Ruskom o priateľských vzťahoch a vyhostila z Prahy všetkých ruských diplomatov okrem jedného, informoval server novinky.cz. Horná komora českého parlamentu zároveň odporučila vláde nastoliť kauzu aj v Bezpečnostnej rade OSN, NATO a EÚ.

- Reklama -