Putin prijal Bidenovo pozvanie na virtuálny summit o klíme

1
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Ruský prezident Vladimir Putin prijal pozvanie prezidenta Spojených štátov Joea Bidena na štvrtkový virtuálny summit o klíme, na ktorý šéf Bieleho domu pozval dohromady 40 svetových lídrov. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Putin na summite podľa vyhlásenia Kremľa načrtne prístup Ruska k prekonávaniu negatívnych následkov globálnych klimatických zmien s ohľadom na medzinárodnú spoluprácu.

Biden ešte koncom marca pozval na summit o klíme okrem Putina aj čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten však dosiaľ neoznámil, či sa na ňom zúčastní.

Virtuálny summit sa bude konať 22. a 23. apríla. Pôjde o prvé medzinárodné rokovania o boji proti zmene klímy organizované novou americkou administratívou.

Biden minulý týždeň Putinovi v spoločnom telefonáte tiež navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti stretli na území nejakej tretej krajiny, a to najlepšie európskej a v lete. Ruský prezident zatiaľ neuviedol, či toto pozvanie prijme.

Biely dom v pondelok oznámil, že jeho poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan hovoril telefonicky s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom. Obaja diskutovali o “vyhliadkach na summit prezidentov medzi USA a Ruskom” a dohodli sa, že budú naďalej v kontakte, píše DPA.

Tohtotýždňový klimatický summit bude po viac ako štyroch rokoch prvou významnou medzinárodnou diskusiou o klíme, ktorú povedie americký líder. Bidenov predchodca v úrade Donald Trump počas svojej vlády bagatelizoval obavy vedcov z následkov zmeny klímy a jedným z jeho prvých krokov v úrade bolo oznámenie, že Spojené štáty odstúpia od Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Bidenova administratíva naopak zaradila boj proti globálnemu otepľovaniu medzi svoje najväčšie priority a samotný Biden hneď v prvých hodinách v úrade oznámil, že USA sa k Parížskej klimatickej dohode vracajú.

- Reklama -

1 komentár

  1. Mali by s tým niečo robiť, pretože už niekoľko rokov po sebe nám pomrzli ovocné stromy. Je potrebné vyhlásiť stav klimatickej núdze a zvýšiť produkciu CO2. Ináč pomrzneme, alebo sa nám stane to čo v subtropickom Texase, kde ľuďom v domoch praskalo vodovodné potrubie a cena elektriny sa vyšplhala na 1600 USD za mesiac. 70 percent územia USA sa ocitlo pod snehom. To tu už dávno nebolo.

Comments are closed.