Klus: Teraz ide o to, aké budú česko-ruské vzťahy, do akej miery chce Praha eskalovať situáciu

1
štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger zvoláva Bezpečnostnú radu SR, aby sme prijali opatrenia v reakcii na oznámenie Českej republiky, že existuje dôvodné podozrenie, že za výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 stála ruská tajná služba. Minister Ivan Korčok sľubuje Rusku ráznu reakciu. Neobáva sa štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus zhoršenia našich vzájomných vzťahov s Moskvou? Vyhostíme aj my ruských diplomatov? Sme na to vôbec pripravení? 

Na základe iniciatívy nášho ministra zahraničia Ivana Korčoka prijalo predsedníctvo V4 podpornú deklaráciu Českej republike. Znamená táto aktivita snahu hrať dôležitejšiu úlohu v diplomacii, respektíve jasne formulovať postoj?

Všimol som si na tlačovke pána ministra, že to ohlásil. Predpokladám, že to vychádzalo zo spoločných stanovísk, ktoré dnes prezentovali na Rade pre zahraničné veci.

EÚ stojí jednotne za Českom, spoločná reakcia však nebude, Praha o to ani nepožiadala. Nie je to škoda? Nebola to šanca Bruselu na jasnejšie stanovisko, ktoré by bolo naprieč celou Úniou?

Viaceré členské krajiny sa úplne jasne vyjadrili k tomu, čo sa stalo v Českej republike. Neviem, do akej miery je potrebné, aby to bola spoločná európska iniciatíva. Povedzme si úprimne, ani pri kauze Skripaľ nešlo o spoločnú pozíciu Európskej únie, ale o pozície jednotlivých štátov a toto česká diplomacia pozorne vníma. Pokiaľ by sa konflikt prehlboval, lebo sú tam aj diplomatické konotácie, tak očakávajú určite aj to, že sa budeme k tomu aktívnejšie vyjadrovať v rámci samotnej Európskej únie. Už sa k tomu vyjadrila aj Ursula von der Leyenová a keďže je to šéfka Európskej komisie, tak to Česi určite vnímajú ako silný signál.

Neobávate sa zhoršenia vzťahov s Ruskom po tomto kroku? Nielen medzi Úniou a Ruskom, ale myslím hlavne naše bilaterálne vzťahy.

V prvom rade ide o to, aké budú česko-ruské vzťahy, lebo to je primárne otázka na Prahu, do akej miery chce ďalej eskalovať túto záležitosť. V tejto chvíli ešte nie sú známe kroky Slovenska, o tejto situácii bude v utorok rokovať Bezpečnostná rada, takže usudzujem, že tam sa prijmú konkrétne kroky a podľa nich potom budeme môcť predikovať, aká bude asi reakcia zo strany Ruska.

Aj vzhľadom na spomínané zasadnutie Bezpečnostnej rady, ale aj v súvislosti s tým, že český minister zahraničia Jan Hamáček očakáva ďalšiu vlnu vyhosťovania ruských tajných agentov v EÚ či tým, že minister Korčok sľubuje Rusku politicky rozhodnú a zároveň zodpovednú reakciu – sme pripravení na to, že niečo podobné chceme podniknúť aj my?

To je otázka práve na utorkové stretnutie, samozrejme, s informáciami, ktoré sú neverejného charakteru a ktoré predpokladám, že už majú zmonitorované kolegovia v spravodajských službách. Takže uvidíme, čo prinesie zasadnutie Bezpečnostnej rady.

- Reklama -

1 komentár

  1. Len sa škrabte úrardníci podr….ní, po riti za seba a nie za mňa, narobíte škody za
    fúru hnoja v náš neprospech, Česi mali bordel v sklade a americkí dobrodruhovia vymysleli totálnu hovadinu, ktorej neverí ani môj 17 ročný vnuk. Kde ste boli, ke´d Pánbožko rozdával rozum, ámen.

Comments are closed.