Bieloruská opozícia spochybňuje chystaný atentát na Lukašenka

0
bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Foto: TASR/AP)

Bieloruská opozícia v nedeľu spochybnila tvrdenia o údajných prípravách atentátu na bieloruského lídra Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu vyhlásila, že zadržala dve osoby, ktoré plánovali vojenský prevrat v Bielorusku a pripravovali atentát na Lukašenka aj únos jeho detí.

O zmarenom atentáte následne v bieloruskej štátnej televízii hovoril aj samotný Lukašenko. Pozorovatelia varovali, že údajný plán prevratu môže bieloruský líder využiť na ďalšie sprísnenie represií voči kritikom režimu a občianskej spoločnosti.

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v nedeľu upozornila, že celá záležitosť môže byť len provokáciou ruských a bieloruských tajných služieb.

“Informácie, ktoré 17. apríla zverejnili štátne inštitúcie a ktoré oznámil Lukašenko, nesú všetky znaky provokácie zo strany tajných služieb Ruska a Bieloruska,” uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydala Cichanovskej kancelária.

Súčasne varovala, že je potrebné zdržať sa unáhlených záverov a rozhodnutí, ktoré by mohli poškodiť národné záujmy a suverenitu Bieloruska.

Ruská FSB uviedla, že dvaja zadržaní muži, ktorých odovzdala bieloruským úradom, pripravovali “fyzické odstránenie” Alexandra Lukašenka. Údajne tiež chceli uskutočniť vojenský prevrat, ktorý mal prebehnúť 9. mája počas slávnostnej vojenskej prehliadky v Minsku pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

Lukašenko naznačil, že za plánom na jeho likvidáciu stáli americké tajné služby, zrejme konajúce na pokyn najvyšších predstaviteľov USA. Celú záležitosť podľa neho otvoril aj ruský prezident Vladimir Putin, keď v utorok telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Jeden zo zadržaných, právnik Juri Zenkovič, ktorý má americké aj bieloruské občianstvo, je podľa bieloruskej KBG napojený na americké tajné služby. Údajne sa pokúšal získavať pre plán prevratu aj príslušníkov bieloruskej armády a orgánov činných v trestnom konaní, ktorým sľuboval finančnú odmenu. Druhým zadržaným je bieloruský občan Aľaksandr Feduta. Obaja údajne spolupracujú s vyšetrovateľmi KGB, napísala v nedeľu agentúra TASS.

- Reklama -