Dobrá správa: Od pondelka sa otvárajú maloobchody, múzeá, galérie, zoo i plavárne

0
Ľudia sedia a popíjajú na letných terasách reštaurácií v štvrti Soho v centrálnom Londýne 12. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Od pondelka (19. 4.) sa umožní návšteva maloobchodných predajní a prevádzok. Otvoria sa múzeá, galérie, knižnice, zoologické a botanické záhrady, kurzy autoškôl, plavárne i športoviská. Potrebný bude test nie starší ako sedem dní. Všetky aktivity sú obmedzené od 5.00 do 20.00 h. Vyplýva to zo súhrnu zmien v opatreniach, ktorý zverejnilo ministerstvo vnútra. Zmiernenie opatrení v piatok (16. 4.) schválila vláda.

Naďalej platí, že do obchodov a prevádzok na obstaranie nevyhnutných životných potrieb netreba test. Ide najmä o potraviny, lieky a zdravotnícke prostriedky a pomôcky, hygienický tovar, drogériu, krmivá a ďalšie potreby pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti a domáce zvieratá, ako aj doplnenie pohonných látok.

Múzeá, galérie a výstavné siene môžu organizovať výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb.

Na cestu do prírody medzi okresmi nebude od pondelka (19. 4.) potrebný negatívny test. Rovnako tak aj v prípade individuálneho športu. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v piatok (16. 4.) schválila vláda.

Podmienka najviac sedemdňového negatívneho testu na ochorenie COVID-19 bude len v prípade okresov vo štvrtom stupni varovania. Avšak v čiernej farbe nebude ani jeden okres.

Od pondelka má byť umožnený aj pobyt na exteriérovom alebo interiérovom športovisku.

Výnimka zo zákazu vychádzania pre pobyt v prírode vrátane individuálneho športu platí od 5.00 h do 20.00 h.

- Reklama -