Kéry: Prosbou Orbána o pomoc sme sa zosmiešnili

0
Marian Kéry (Smer-SD), predseda Zahraničného výboru NR SR (Foto: facebook M.Kéryho)

„Vidím tam aj určité politikum, že sa to tak príliš naťahovalo,” hovorí o Matovičovi, Sputniku a Štátnom ústave pre kontrolu liečiv pre ParlamentneListy.sk poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD). Tým, že išiel Igor Matovič prosiť Viktora Orbána o pomoc, sme sa podľa Kéryho zosmiešnili.

Matovičove zahraničné cesty skončili na generálnej prokuratúre s oznámením na trestný čin sabotáže a zneužívanie právomocí verejného činiteľa, podľa autorov podnetu prekročil svoje kompetencie. Ste predsedom zahraničného výboru. Aký je váš názor na tieto cesty ministra financií do Budapešti a Moskvy?

Musíme rozlíšiť dve veci. Prvá je vyrokovanie vakcín Sputnik V, s čím sa stotožňujem, pretože vidíme, že EÚ nie celkom zvládla situáciu s vakcínami a ich distribúciou, nemáme tu ani dostatočné množstvo vakcín a ani neboli dodané včas. Preto Smer dlhodobo tvrdí, že ak má byť východiskom zo súčasnej pandémie očkovanie, tak je nám jedno, z ktorej končiny sveta vakcína pochádza. Dôležité je, aby ľuďom pomohla. Na Slovensku máme vo verejnosti veľkú skupinu ľudí, ktorá odmieta očkovanie ako také, a veľa z týchto ľudí – podľa niektorých prieskumov – prejavili záujem o Sputnik V v zmysle, že ak by bol k dispozícii, pravdepodobne by sa zaočkovať dali.

Čo sa týka samotnej povahy Matovičových ciest, jeho návštevy Budapešti a Moskvy nemali súhlas a ani mandát vlády. Igor Matovič ako keby zabudol, že už nie je predsedom vlády, že je “len” ministrom financií a z tohto pohľadu je to veľmi neštandardné. Navyše táto kompetencia prináleží rezortu zdravotníctva a nie ministerstvu financií. A vrcholom bolo, že v Budapešti na stretnutie s predsedom maďarskej vlády nepozvali nášho veľvyslanca v Budapešti pána Hamžíka, a dokonca poslanec OĽaNO Györgi Gyimesi si to dovoľuje okomentovať tým, že návšteva Matoviča bola úspešná preto, lebo tam nebol nikto zo slovenskej diplomacie. To je hrubo cez čiaru, neprijateľné.

Ale keď sa vrátim k optike toho podnetu Dobrej voľby na prokuratúru, spáchal aj podľa vás Matovič trestný čin?

Nie som typom politika ako kolegovia z vládnej koalície, ktorí sa v čase opozície veľmi radi stavali do úlohy žalobcu a hneď aj sudcu. Povedal som svoj politický názor a čo sa týka trestnoprávnej roviny, máme tu orgány činné v trestnom konaní, ktoré sú za to zodpovedné.

Spomenuli ste faux pas, keď neboli na budapeštianske rokovania prizvaní naši diplomati, podľa vášho názoru na sociálnej sieti, je to neprípustné. Čo by malo nasledovať voči ministrovi Matovičovi alebo poslancovi Gyimesimu? Mal by ich parlament “riešiť”?

Zahraničný výbor má kontrolnú kompetenciu, ale v rokovacom poriadku nie je povinnosť poslanca prísť. Zavolať si poslanca na výbor môžeme, aj ministra financií, ale rezortne sa nám zodpovedá ministerstvo zahraničných vecí. Ak by sme poslali pozvánku ministrovi financií alebo poslancovi – nemuseli by prísť.

Stretli ste sa ako predseda zahraničného výboru s nejakou priamou či nepriamou reakciou zo zahraničia na tieto posledné cesty?

Zo zahraničia ani nie. Samozrejme, vidím reakcie skúsených súčasných alebo aj bývalých veľvyslancov, ktorí majú v diplomacii veľké skúsenosti a ktorí to jednoznačne odsúdili. K tomu sa môžem len pripojiť. Aby sa to neopakovalo v budúcnosti, ako ste naznačili v otázke, je to na vláde a najväčšiu úlohu v tomto má súčasný premiér Eduard Heger. Zdá sa mi však, že ich vzťah bude veľmi zvláštny. Matovič je Hegerovi straníckym nadriadeným. Môže sa preto aj v budúcnosti stať, že Matovič bude svoje kompetencie prekračovať.

Výsledkom Matovičovej aktivity je, že požiadal Maďarsko o posúdenie Sputnika, pretože u nás na to nemáme laboratóriá. Vy ste to zo zahraničnopolitického hľadiska nazvali hanbou. Prečo?

Neviem, či samotná snaha Igora Matoviča priniesť vakcínu Sputnik V bola úprimná. Nie som si istý, či to nevyplývalo z rozsahu koaličnej krízy, z ktorej mohli vyplynúť predčasné voľby a bol to spôsob prípravy na ne. Možno sa len Matovič chcel zapáčiť početne veľkej skupine občanov, ktorí majú k Sputniku V pozitívny vzťah.

Problém je, že vakcíny tu už týždne sú, no v Šarišských Michaľanoch „ležia úhorom“. Na počiatku zlyhal vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí, bývalý premiér Matovič a mieru zodpovednosti nesie aj súčasný predseda vlády Heger, ktorý bol istý čas poverený vedením rezortu zdravotníctva. Všetko to strašne dlho trvá, mnohé veci sa dali zvládnuť oveľa rýchlejšie a tu musím spomenúť aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), pretože im šesť týždňov trvalo, aby skonštatovali, že nemáme na to kapacity? Veď fundovaný človek musí byť schopný sa na druhý deň vyjadriť, či to zvládneme overiť alebo nie, či máme dostatočnú dokumentáciu alebo nie. Vidím tam aj určité politikum, že sa to tak príliš naťahovalo. Tým, že išiel Igor Matovič prosiť Viktora Orbána o pomoc, sme sa zosmiešnili a ukazujeme na seba, že sme akoby nekompetentní v niektorých veciach.

Povedali ste, že ŠÚKL ako keby nechcel Sputnik V na Slovensku. Prečo si to myslíte? Vedcov sa medzi inými zastala aj pani prezidentka…

Keď bývalý predseda vlády Matovič zaútočil na vedcov a odborníkov, bol som jeden z prvých politikov, ktorý sa ich zastal pre jeho neprípustný výrok “keď som riadil krajinu, patrili sme v boji proti pandémii na popredné miesta, keď boj viedli vedci, radíme sa na posledné priečky”. Na druhej strane mi to nebráni, aby som vyjadril svoj kritický názor na ŠÚKL. Pán Baťo, manžel šéfky ŠÚKL-u, hneď na začiatku veľmi nešťastným spôsobom vstúpil do problematiky Sputniku V. Robil si srandu z toho, že tam na vakcíne nevidí zapichnutú ruskú vlajočku, že nevidí mraziarensky box, ktorý by ich udržiaval v potrebnej teplote a ďalšie veci. Potom sa strhla tá nechutná výmena názorov medzi ním a Matovičom.

Od budúceho týždňa bude Slovensko v bordovej fáze, od 26. apríla by mohli platiť pravidlá červenej fázy, do čakárne na očkovanie sa môžu prihlasovať už aj ľudia nad 40 rokov. Sme z najhoršieho vonku?

Áno, myslím si to, že najhoršie máme za sebou. Verím, že čoskoro dôjde aj k úplnému zrušeniu núdzového stavu. Ľudia majú toho dosť, sú podráždení z opatrení, ale nesmieme zabúdať, že stále musíme dodržiavať opatrenia, byť opatrní.

Predseda Smeru Robert Fico chce zastaviť zber podpisov pod referendum o predčasných voľbách, podpisov je už vyše 400-tisíc. Je tempo zberu podpisu pre vás povzbudením? Veríte, že by toto referendum mohlo byť ako druhé v histórii platné a že by sme išli predčasne voliť?

Pandemická situácia nám znemožňovala zbierať podpisy pod petičné hárky klasickým spôsobom, lebo sme nechceli porušovať zákon. Nemohli sme sa postaviť niekde na námestie so stolíkom a petičnými hárkami, oslovovať ľudí. Skôr to bolo tak, že ľudia sami zobrali iniciatívu a potom nás kontaktovali. Ja som zverejnil moje telefónne číslo aj adresu okresnej kancelárie Smeru a bol som veľmi prekvapený, ako ľudia reagovali. Aj toto vo mne vyvoláva dojem, že nálady spoločnosti sú veľmi negatívne voči vláde. Prieskumy o 80-percentnej nedôvere vláde o tom hovoria tiež a to mi dáva nádej, že referendum bude úspešné.

- Reklama -