Chameneí: Predlžovanie rokovaní o jadrovej dohode uškodí Iránu

0
Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí s ochranným rúškom počas stretnutia v Teheráne 14. apríla 2021. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu upozornil na to, že rokovania svetových veľmocí so zástupcami Iránu o oživení tzv. jadrovej dohody nemôžu trvať zbytočne dlho, pretože by tým uškodili Iránu. (Foto: TASR/AP)

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu upozornil na to, že rokovania svetových veľmocí so zástupcami Iránu o oživení tzv. jadrovej dohody nemôžu trvať zbytočne dlho, pretože by tým uškodili Iránu. Informovala o tom agentúra AFP.

“Musíme byť opatrní… aby sa rokovania nenaťahovali, keďže to by našej krajine mohlo ublížiť,” vyjadril sa v prejave odvysielanom v iránskej štátnej televízii.

Chameneí zároveň povedal, že predbežné ponuky mocností vyplývajúce z viedenských rozhovorov “nestoja za to”, aby sa nimi Teherán zaoberal, píše agentúra AP.

Napriek tomu, že tieto ponuky označil za “arogantné” a “ponižujúce”, šance iránskych zástupcov vyjednať priaznivú dohodu vidí ajatolláh optimisticky.

Zároveň však skritizoval Spojené štáty, ktoré sa na rozhovoroch vo Viedni na žiadosť Iránu priamo nezúčastňujú, a dodal, že čas na vyrokovanie úspešnej dohody by mohol čoskoro vypršať. Rozhovory na tému tzv. iránskej jadrovej dohody sa začali 6. apríla.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu – známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)-, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

USA však v roku 2018, keď bol šéfom Bieleho domu Donald Trump, od tejto dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Islamská republika sa v dôsledku týchto sankcií ocitla za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila koronavírusová pandémia. Teherán na odstúpenie USA reagoval postupným porušovaním svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.

Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však tvrdí, že prvý krok musia naopak urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií.

- Reklama -