Írsko: Očkovací výbor odporúča vakcínu od AstraZenecy iba pre ľudí nad 60 rokov

0
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. (Foto: TASR/AP)

Írsky výbor poverený očkovaním v pondelok odporučil, aby sa vakcína od spoločnosti AstraZeneca podávala iba ľuďom vo veku nad 60 rokov. Rozhodnutie v Írsku padlo po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) preverovala prípady tvorby veľmi zriedkavých krvných zrazenín a spojila ich práve s touto vakcínou. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Írsky Národný imunizačný poradný výbor (NIAC) uviedol, že očkovacia látka od AstraZenecy sa “neodporúča pre ľudí vo veku do 60 rokov”. Reagoval tak po vyhlásení európskeho regulačného úradu EMA zo 7. apríla, ktorý “neobvyklé krvné zrazeniny” označil za “veľmi zriedkavé vedľajšie účinky” vakcíny od AstraZenecy.

Rozhodnutie Írska nasledovalo po podobných krokoch viacerých európskych štátov, ktoré po oznámení EMA zastavili používanie vakcíny u mladších ľudí.

Predsedníčka NIAC Karina Butlerová poznamenala, že vakcína, ktorá bola vyvinutá v partnerstve s britskou Oxfordskou univerzitou, je “vysoko účinná a výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 vo všetkých vekových skupinách”.

Ale výbor sa vo svetle spomínaných posudkov rozhodol zmeniť svoje odporúčanie, dodala Butlerová.

“NIAC si uvedomuje potrebu udržať rovnováhu medzi výraznými výhodami národného očkovacieho programu a veľmi zriedkavým rizikom týchto (hlásených) prípadov,” uviedla Butlerová vo vyhlásení.

“Hoci ide o extrémne zriedkavú poruchu, treba brať do úvahy fakt, že prináša veľmi vysoké riziko smrti alebo závažných následkov. Keďže pomer rizík a výhod vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy sa môže líšiť v závislosti od veku a keďže sú dostupné iné vakcíny proti covidu, NIAC sa rozhodol zrevidovať svoje odporúčanie pre používanie tejto vakcíny,” doplnila predsedníčka výboru.

- Reklama -