Korčok zdôraznil potrebu silnej diplomacie, apeluje na zodpovednosť politikov

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) (Foto: TASR)

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) chce, aby členovia vlády dôverovali slovenskej diplomacii. Zároveň apeluje na zodpovednosť politikov pri ich vystupovaní v zahraničí. Uviedol to v pondelok v súvislosti s minulotýždňovou cestou ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) do Budapešti, ktorý z rokovaní vylúčil zástupcov slovenského veľvyslanectva.

Pondelkové výzvy súčasných i bývalých diplomatov vníma Korčok ako reakciu na spochybnenie integrity slovenskej diplomacie, ktorá je založená na nestrannosti a neúčasti na vnútornej politike. Skonštatoval, že diplomati v Maďarsku boli postavení pred svojím partnerom do zložitej situácie. Dodal, že SR potrebuje silnú diplomaciu, ktorá nemôže byť spochybňovaná doma ani v zahraničí.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) povedal, že minulý týždeň zaregistroval viacero “veľmi nešťastných vyjadrení”, ktoré sa týkali Matovičových ciest aj spochybňovania zahraničnej služby. “Pre mňa je úplne jednoznačné, že akékoľvek rokovanie na úrovni člena vlády, poslanca Národnej rady SR, ktoré je oficiálnym rokovaním, má byť sprevádzané adekvátnym zastúpením diplomacie,” vyhlásil.

Korčok sa tiež opakovane ohradil voči tvrdeniam poslanca OĽANO Györgyho Gyimesiho, ktorý jeho a štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa označuje za hungarofóbov. “Ja konám v záujme štátu,” zdôraznil Korčok. Konanie Gyimesiho považuje za neštandardné aj poslanec OĽANO Juraj Krúpa.

- Reklama -