Rusko: Zadržali lekárku, ktorá chcela vyšetriť väzneného Navaľného

0
Policajti zatýkajú líderku Aliancie združenia lekárov Anastasiu Vasiljevovú vo väzenskej kolónii IK-2, v ktorej platí obzvlášť prísny režim v meste Pokrov, 85 km východne od Moskvy. (Foto: TASR/AP)

Ruská polícia zadržala v utorok viacero ľudí, ktorí sa dožadovali osobného stretnutia s Alexejom Navaľným pred trestaneckou kolóniou východne od Moskvy, kde je tento opozičný politik väznený. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi zadržanými je aj Navaľného osobná lekárka Anastasia Vasilijevová, ktorá žiadala o možnosť vyšetriť svojho pacienta v súvislosti s medializovanými správami o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave, uviedli AFP a Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Prominentný opozičný politik naposledy v pondelok uviedol, že jeho stav sa naďalej zhoršuje. Podľa vlastných slov mu zdravotná kontrola potvrdila teplotu 38,1 stupňa Celzia a silný kašeľ, v hladovke oznámenej pred niekoľkými dňami však mieni pokračovať.

Archív. Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí v klietke na súde v Moskve. (Foto: TASR/AP)

V správe na Instagrame tiež Navaľnyj napísal, že troch z 15 väzňov v jeho väzenskom oddelení hospitalizovali s podozrením na tuberkulózu. Za nepravdivé súčasne označil správy prokremeľských médií z piatka, podľa ktorých Navaľnyj vyzerá “celkom normálne” a je umiestnený v “prakticky príkladnej” väzenskej kolónii, napísala agentúra AFP.

Po opakovaných sťažnostiach na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosti nôh vyhlásil 44-ročný Navaľnyj minulú stredu hladovku. Domáha sa ňou adekvátneho prístupu k liečbe vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy. Kritik Kremľa takisto uviedol, že bol v tomto zariadení terčom “mučenia” spánkovou depriváciou. Ruské väzenské úrady tieto obvinenia odmietajú.

Navaľnyj si odpykáva trest vynesený za údajnú spreneveru v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

- Reklama -